A Bukaresti Rádió magyar nyelvű adása a közszolgálati rádió keretében működő Nemzeti Kisebbségek Szerkesztőségben készül. Erdély egész területén és Bukarest környékén fogható műsorát, hétköznapokon 15 és 16, vasárnap 10 és 10:20 óra között, középhullámon sugározza. Honlapunkon minden, 2009. december 15. után sugárzott műsorunk meghallgatható.

Bukaresti Rádió magyar nyelvű szerkesztősége első adását 1945. május 2-án sugározták a Sfântu Sava kollégium épületéből.

Román Rádió főépülete
A Román Rádió főépülete ©Szőcs Levente/SRR

Eleinte fél órát, majd két órát sugárzott naponta, amelyet a területi stúdiók megalakulásával újra csökkentettek. 1956 októberében és novemberében átmenetileg megemelték adásidejét és politikai kommentárokkal, irodalmi műsorokkal igyekeztek ellensúlyozni a magyarországi események hatását. 1987 óta napi 60 perc az antennaideje. 1989-90 fordulóján 2 óra adást is készítettek, de később a szerkesztőség kérése ellenére visszatértek a 60 percre.

Erdélyben, a magyarlakta területeken, a Kárpátokon túl pedig Bukarestben és környékén hallgatható.

A bukaresti magyar szerkesztőséget megalakulásakor a pártpropaganda eszközének tekintették, a legfrissebb hírek sugárzása, az állampolitika népszerűsítése volt a feladata. 1948-1954 között fiókszerkesztősége működött Kolozsváron.

A 40-es, 50-es években hangfelvételt nagyon körülményesen készíthettek, a tudósítók telefonon adták le anyagukat, amelyet gyorsírással jegyzett le Waldmann Emi gyors- és gépírónő. A hallgatók levélbeli kéréseit is figyelembe vették a műsorok szerkesztésekor. Azóta a tudósítói hálózat révén kapja az adáskörzet híreit, ma a legtöbb erdélyi városban van tudósítója.

A romániai magyar irodalom első nagylélegzetű hangjátékát: Sütő András és Hajdu Zoltán színdarabját, a Mezítlábas menyasszonyt itt sugározták 1950-ben; Rádióra alkalmazta Marosi Péter, Jordáky Lajos és Kovács Ferenc; a hangfelvételek a kolozsvári Állami Magyar Színházban készültek.