Az észak-koreai mókus

„Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám” – énekeltük valamikor a hatvanas évek közepén. Úgy tíz éves lehettem, amikor a csillebérci úttörőtáborban a különböző országokból érkezett, piros nyakkendős gyermekek az ebédlő felé vonultak, ki-ki saját nemzeti úttörődalainak az ütemére.

Continue Reading

Ahogyan múlik az idő….

Országunkban  is eltűnőben a három generációs családmodell. Gyakran találkozni ezzel a  mondattal a médiában, amely voltaképpen nem jelent mást, minthogy mifelénk is megszűnőben az életnek az az egykori, hagyományos rendje, amikor a nagyszülők, a szülők és a gyermekek egy fedél alatt vagy legalábbis egymás közelében éltek, a nemzedékek a mindennapi életvitelben is segítve egymást.

Continue Reading

Marad-e a nagykoalíció 2024 után is?

A két nagy párt további együttműködésének indokai egyértelműek, azonban a választási koalíció megvalósításának számos csapdája van, kezdve a közös listák kialakításától, a helyi pártvezérek ellentéteinek elsimításán át az esetlegesen közösen támogatott elnökjelölt személyének a megtalálásáig.

Continue Reading

Az áruló hűsége

Jobbára a hazai kulturális sajtó figyelme is elsiklott afölött, Eginald Schlattner betöltötte a 90. évét. A lelkész-író nem hagyta el szolgálati helyét, a Szeben megyei Veresmartot, noha a falu szász lakossága a kilencvenes évek elején testületileg emigrált. Schlattner azóta is rendszeresen vasárnapi istentiszteleteket tart az üres templomban.

Continue Reading

Flekken szalmapityókával

A flekken-szalmakrumpli kombináció kedvelőinek nem sok keresnivalójuk lett volna a hét végén Hargita megye két nagy gasztronómiai eseményén, a térség legrégibb főzőrendezvényén, a parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon és a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakán tartott nemzetközi gasztronómiai dzsemborin.

Continue Reading

„Nép” és „nemzet”

Ukrajna is feltalálta a spanyolviaszt. S itt a szólás egyszerre értelmezendő képletes és szó szerinti értelmében. Oleg Nicolenco ukrán külpolitikai szóvivő ugyanis nemrégen kijelentette, hogy az ukrajnai magyarok (s velük együtt oroszok, lengyelek, románok) mindannyian ukránok. Ez a tétel manapság leginkább a spanyol alkotmányból ismeretes.

Continue Reading