Elefánt a porcelánboltban

Nagyváradon 2011-ig Állami Színház néven működött együtt a magyar és a román társulat. Évekig tartó munkával, a legkülönbözőbb érvrendszerek latbavetésével sikerült a két intézményt különválasztani. Létrejött a Szigligeti Ede nevét felvevő magyar és a Regina Maria nevet viselő román társulat, és mindkettőhöz csatlakoztatottak különböző jellegű, már létező közművelődési intézményeket.

(tovább…) Continue Reading

Dragnea

Alig érte el a hazai sajtó ingerküszöbét az a hír, hogy a fővárosi ötödik kerületi bíróság a közelmúltban visszautasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökének, Liviu Dragneának a feltételes szabadlábra helyezését, annak ellenére, hogy az általa ledolgozott napokért járó kedvezmények figyelembevételével már letöltötte büntetésének kétharmadát, a hatályos büntetőeljárási rendelkezések értelmében lehetőség lett volna a büntetés hátralevő részének feltételes elengedésére, és a rahovai börtön vezetősége is támogatta a politikus ez irányú kérését.

(tovább…) Continue Reading

Sajtófotók és kisföldalatti évfordulós kiállítás

Kettős kiállításmegnyitó volt múlt héten a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben. Az egyik a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Brassaï néven ismertté vált fotográfusról elnevezett tavalyi sajtófotó-pályázata nyertes munkáiból készült kiállítás, amely május 18-ig látható. A tárlaton megtekinthetők az újságíró egyesület tavalyi, Egy járvány (H)Arcképei Memento COVID-19 című pályázatának díjnyertes nyertes alkotásai is.

(tovább…) Continue Reading

Tippek a csalogató bejegyzésekért

Az elmúlt egy évben több időt töltöttünk az online világban, mint bármikor, én legalábbis számos képzésen vettem részt a képernyő előtt ülve, olyanokon is, amelyekre valószínűleg másként nem jutottam volna el. Általában a közösségi médiában, főként a Facebookon hirdetik meg ezeket a képzéseket, az oldal minősége pedig jócskán befolyásolhatja azt, hogy jelentkezünk-e rájuk vagy sem. Mára összegyűjtöttem néhány kipróbált tippet, amellyel csalogatóbbá tehetjük a Facebook-bejegyzéseinket, attól függetlenül, hogy magánemberként vagy cégtulajdonosként akarjuk-e megszólítani az olvasókat.  

(tovább…) Continue Reading

Diplomagyárak

Kissé felvágós ismerősöm henceg azzal, hogy náluk a cégnél még a köztisztasági menedzserek, azaz a takarítónők is egyetemet végeztek.

Első hallásra úgy tűnik, minden a legnagyobb rendjén van a felsőoktatási intézmények háza táján, az egyetemek akárcsak a múlt évszázad ötvenes-hatvanas éveiben az anyagi és erkölcsi fejlődés zálogának tekinthetők. Hogyan is állunk?

(tovább…) Continue Reading

Ismét a búcsúról

Rövid idő alatt immár a harmadik jegyzet foglalkozik a csíksomlyói pünkösdszombati a búcsú kérdéskörével a bukaresti rádió magyar adásában. Lehet, hogy van, aki immár túlzásnak tartja a téma taglalását, én azonban inkább arra hajlok, hogy érdemes a kérdéssel foglalkozni, ugyanis a zarándoklat nemcsak egyházi, avagy hitbeli kérdés, hanem azon jóval túlmutat.

(tovább…) Continue Reading

Tisztességes versengés?

Kína és India geopolitikai versenytársak. A világ két legnagyobb népességszámú államaegyben gazdasági nagyhatalom is. Kína világgazdasági teljesítményeiről, melyekkel maholnapmegelőzi –…

Continue Reading