Újraválasztották Emmanuel Macront

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva szélsőjobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett. A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló exit poll felmérések szerint Macront a szavazatok mintegy 58 százalékával választották újra, míg kihívója a voksok 42 százalékát tudhatja magáénak.

(tovább…) Continue Reading

Liberális tisztújítás: csontváz van a “feddhetetlen katona” szekrényében

Nicolae Ciucă nem az a feddhetetlen katona, akinek igyekeztek bemutatni a Nemzeti Liberális Párt frissen megválasztott elnökét a párt hétvégi tisztújító kongresszusán, hiszen hatalmas csontváz van a szekrényében – hangsúlyozza Cseke Péter Tamás, az Agerpres hírügynökség munkatársa a kormányfő doktori disszertációjára utalva, illetve arra, hogy a dolgozat 138 oldalából 42-őt összemásolt Emilia Şercan tényfeltáró cikke szerint.

(tovább…) Continue Reading

Bende Sándor: Nem kell ellátási gondoktól tartani

Indokolatlan a tizenegy lejes benzinár által okozott pánik – véli Bende Sándor RMDSZ-es képviselő, az alsóház ipari és szolgáltatási bizottságának elnöke. A politikus szerint az ukrajnai háború felerősítheti az árakra gyakorolt nyomást, viszont Románia várhatóan nem fog szembesülni energiaellátási problémákkal, akkor sem, ha zavar keletkezne az orosz gázszállításban.

(tovább…) Continue Reading

Véget ért a politikai válság, beiktatták az új kormányt

Hivatalba lépett  a liberális Nicolae Ciucă vezette nagykoalíciós kormány. A kabinet tagjai csütörtökön este letették az esküt Klaus Iohannis államfő előtt. Előzőleg a parlament kétharmados többséggel szavazott bizalmat a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kormánynak.

(tovább…) Continue Reading