Antal Lóránt: A lakossági gázzal nem takarékoskodunk

Románia csaknem 90 százalékban önellátó, és takarékoskodás esetén is mindenképpen biztosítani fogják a lakosság és a kritikus rendszerek gázszükségletét – hangsúlyozta a Bukaresti Rádiónak az uniós gáztakarékossági rendelet kapcsán Antal Lóránt szenátor, a felsőház energiaügyi bizottságának elnöke.

Continue Reading

Készül a Román Fenntarthatósági Kódex

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztály német mintára kidolgozza a Román Fenntarthatósági Kódexet, egy jelentéskészítő eszközt a vállalatok számára, amely támogatja azokat a felhasználókat, akik a fenntarthatóság terén a legjobb gyakorlatokat keresik. Többek között ez hangzott el a Fenntartható Fejlődés Tárcaközi Bizottság első idei ülésén, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök vezetett.

(tovább…) Continue Reading

Megleszünk orosz gáz nélkül is, de a szállítások leállításáért nagy árat fizetnénk

Az orosz földgázszállítások leállása rendkívüli nehézségeket jelentene az Európai Unió gazdasága számára – véli Winkler Gyula. Az európai parlamenti képviselő, közgazdász hangsúlyozta: noha a lakosság és a létfontosságú intézmények nyilván nem maradnának fűtés nélkül, mégis közvetve – például munkahelyek megszűnése révén – a lakosság sínylené meg a leállást. INTERJÚ

Continue Reading

Bálint Csaba: Felelős döntésekkel az infláció kezelhető

Az üzemanyagok árát elsősorban globális tényezők befolyásolják, így a kormány literenkénti 50 banis ártámogatásának korlátozott hatása lehet – véli Bálint Csaba közgazdász. A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagját egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az adott helyzetben milyen mértékben képes ellenőrizni az árak emelkedése irányába ható tényezőket a jegybank, illetve hozzá kell-e szoknia a tartós pénzromláshoz az ezredforduló környékén született fiatal generációnak, amely számára kvázi ismeretlen volt a jelenség. Bálint Csaba hangsúlyozta: az infláció kezelhető, felelős döntésekkel olyan szinten tartható, ami nem forgatja fel a fogyasztók és a cégek mindennapjait.

Continue Reading

Csoma Botond: Nem az orosz kisembert kell szidni a háborúért

Ki kell mondanunk, hogy nem az orosz állampolgárok felelősek az ukrajnai háború miatt, hanem azok a politikai vezetők, akiknek a hatalomvágya az emberéletek fölé emelkedik – mutatott rá Csoma Botond RMDSZ-es képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja annak kapcsán, hogy a páneurópai szervezet nyári ülésszakának elején a néppárti frakció fogadta az orosz civil szféra képviselőit.

(tovább…) Continue Reading