Asztalos Csaba: Nem lehetséges a román érettségi kiiktatása

Rossz úton jár, aki azt próbálja bizonyítani, hogy diszkrimináció az állam hivatalos nyelvének a tanítása – véli az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke azzal az ítélettel kapcsolatban, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósági elutasította több erdélyi magyar diák beadványát a román érettségit illetően.

Continue Reading

Horváth István: átalakulóban a pártstruktúra

Egy héttel az önkormányzati választások után még várat magára a végleges eredmények kihirdetése, mindazonáltal az egyes pártok jelöltjei által elnyert polgármesteri pozíciókból, illetve az úgynevezett politikai szavazatok megoszlásából levonhatók bizonyos következtetések. A legfontosabb Horváth István szociológus – a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára és a szintén kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója –szerint az, hogy átalakulóban a romániai pártstruktúra.

Continue Reading

Az RMDSZ inkább nem támogatja a kormánybuktatást

Noha sok szempontból elégedetlen a Nemzeti Liberális Párt kormányával, az RMDSZ csak akkor szavazza meg a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, ha meggyőzik, hogy a kormány bukásával jobb helyzetbe kerül az ország, mint előtte volt. Erről a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila nyilatkozott a Bukaresti Rádiónak.

Continue Reading

Kell-e készülni egy esetleges őszi fertőzéshullámra?

Miközben a kormány aggódik, további enyhítő intézkedéseket vezet be, ugyanakkor pedig a tünetmentes betegeket is kötelező módon kórházba utaltatja. Az egymásnak ellentmondó információkról és intézkedésekről is szó lesz mai műsorunkban, akárcsak arról, hogy kell-e készülni és hogyan egy esetleges őszi fertőzéshullámra? Dr. Vass Levente urológus főorvossal, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkárával beszélgettünk.

Continue Reading

Paradigmaváltás a román-magyar viszonyban?

A parlament elutasította, hogy március 15. legyen hivatalosan is a romániai magyar közösség napja. A voksolás előtti felszólalásában Kelemen Hunor szövetségi elnök potenciális paradigmaváltásról beszélt, és arra kérte a képviselőket, hogy szavazatukkal cáfolják meg a hipotézisét, illetve bizonyítsák be, hogy folytatni akarják a közös építkezést és “a remény politikáját”. Valóban paradigmaváltásról beszélhetünk a román-magyar viszonyban? Hogyan jutottunk oda, hogy a mainstream pártok ma ugyanúgy beszélnek március 15-ről és általában a magyarságról, ahogy régebben a Nagy-Romania Párttól megszoktuk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Székely István politológussal, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnökével.

Continue Reading