Sarány István: Próféta, otthon

Közismert a közmondás miszerint senki nem lehet próféta a saját hazájában. A mondás bibliai eredetű, az Újszövetségben Márk evangéliuma így idézi Jézus szavait: „Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában, rokonai körében, a saját házában”.

Continue Reading

Bíró Béla: Német kötéltánc

Christoph Heusgen, a müncheni biztonsági konferencia főszervezője, amint azt a német sajtóból megtudhattuk, mind komolyabb gondban van. Pedig ő, aki Angela Merkel külpolitikai tanácsadójaként szerzett nevet, ritkán tévedett.

Continue Reading

Garzó Ferenc: Bukdácsoló demokrácia

Azt mondják, az embert sohasem egységes belső akarat vezérli egy-egy döntésében. Többféle megfontolás, érv, pillanatnyi hangulat és távolba tekintő gondolat kerül összetűzésbe egymással a bensőnkben, s végül aszerint határozunk, hogy abban a pillanatban a szempontok mely csoportja került többségbe a lelkünkben.

Continue Reading

Székedi Ferenc: Aknasugatag bemutatkozik

Aki járt Máramarosban az tudja, hogy a térség egy nagyon szép hely. A hegyek közelebb érnek az utakhoz, a medencékhez, a házakhoz, mint a Hargita és a Bucsin környékén, és csakúgy mint a székelyeknél, a sajátos motívumrendszerű faragott kapuk itt is uralják a hagyományos építészetet.

Continue Reading

Székely Ervin: Oldalcsere

Az RMDSZ egy kampányklipjében Kelemen Hunor arról beszélt, hogy a román pártoknak nincs jövőképük, vagy ahogyan ő fogalmazott, nem foglalkoznak Romániával, kizárólag a tisztségek megszerzése és elosztása érdekli őket, de nem gondolkodnak el azon, hogy hogyan kellene kinéznie az országnak öt vagy tíz év múlva.

Continue Reading

Sarány István: Farsangfarka

Ma van farsangfarka. A keresztény hagyomány szerint húshagyókedden ér véget a vízkeresztkor kezdődött farsangi időszak, a vidám mulatságok ideje. Nem is olyan régen még ebben az időszakban tartották a bálokat, népünnepélyeket és a korábbi esztendő báljai következményeként a lakodalmakat.

Continue Reading

Garzó Ferenc: Hatalmak a könyvek tükrében

 A mindenkori hatalom is úgy van kicsit az irodalommal, hogy tükrében önmaga világképét szeretné igazolva látni. A történelem sötétebb korszakaiban ezért az adott pillanatban kormányon lévők szigorúan szabályozták, hogy mely könyveket támogatnak, s melyeket tiltanak. Emlékezzünk csak a hitleri korszak németországi könyvégetéseire vagy a kommunista hatalmak sikeres kísérleteire, hogy a művészeti élet minden ágát kezükben tartsák.

Continue Reading

Székedi Ferenc: Boldogító igen

Amikor mifelénk napjaink új szolgáltatásairól beszélünk, akkor rendszerint olyasfélék jutnak eszünkbe, amelyek a digitalizációval kapcsolatosak: adatgyűjtés és adatszolgáltatás, online-vásárlások, közösségi reklámok, majd minden területre kiterjedő programozás, precíziós mezőgazdaság, a mesterséges intelligencia felhasználásának a kezdetei, távgyógyászat, távoktatás – de nem folytatom.

Continue Reading