Székely Ervin: Twitcenzúra

A Twitter és a Facebook meghatározatlan időre felfüggesztette Donald Trump regnáló elnök hozzáférését a két közösségi oldalhoz. Felvetődik néhány kérdés: cenzúra-e ez, vagy sem? A demokrácia bástyáinak, avagy politikai nehéztüzérségnek kell-e tekintenünk a két közösségi oldalt? Ki cenzúrázza a cenzorokat? Átvehetik-e a közösségi oldalak az állam demokratikus intézményeinek a szerepét?

Continue Reading

Bíró Béla: Világjárvány és biodiverzitás

Amerikai tudósok, akiknek vizsgálódásait a német Welt am Sonntag című hetilap Natürlich divers (azaz Természetesen sokféleség) című írása összegzi, azt próbálja bizonyítani, hogy közvetve a világjárványok is a természeti környezet átalakításának következményei.

Continue Reading

Sarány István: Fejlődés

Nagyon sok a tennivaló még annak érdekében, hogy a város felzárkózzon az ország fejlettebb övezeteihez – ezt Korodi Attila, Csíkszereda nemrégiben megválasztott és hivatalba lépett polgármestere jelentette ki a térségben tevékenykedő magyar nyelvű sajtóintézmények képviselőivel tartott találkozóján. Az évzáró rendezvény a mérlegkészítésnek és a közeljövő feladatai meg a hosszútávú teendők felvázolásának biztosított keretet.

Continue Reading

Bíró Béla: Kerül amibe kerül…

Hogy a 2020-as esztendő radikálisan megváltoztatta életünket, s hogy immár soha nem térhetünk vissza az új évezred kezdetének euforikus évtizedeibe, közhelyszámba megy. De hogy egészen pontosan miről is van szó, arról kevesen beszélnek.

Continue Reading