Székedi Ferenc: Kolozsvári Magyar Napok 2022

Fodor Sándor lánya, Fodor Eszter arról kérdezi meg Bálint Kovács Julikát, a húsz éve elhunyt Bálint Tibor özvegyét, hogy mikor és hogyan ismerkedtek meg, ő pedig felidéz a korabeli kolozsvári írókról sok-sok egymásba láncolodó történetet, amelyeket aligha ismerek meg, ha nem ülök ott csütörtökön a kolozsvári Marianumban, a Babes-Bolyai Egyetem olyannyira patinás bölcsészeti karán, és alighanem azt sem tudom meg a mellettem ülő hölgytől, hogy Júlia, az egykor itt is tanító magyar tanárnő jobban szereti ha Julikának szólítják.

(tovább…) Continue Reading

Székely Ervin: Amikor tapsolunk…

„Ha elmegyek egy előadásra, én is tapsolok, akkor is, ha teljes mértékben tetszik, akkor is, ha csak részben tetszik” – mondta Kelemen Hunor, azt magyarázva, hogy miért tapsolta meg Tusványoson azt az Orbán-beszédet, amelyik joggal váltotta ki Európa vezető politikusainak a bírálatát és feszültséget generált a romániai kormánykoalícióban is.

Continue Reading

Ambrus Attila: Népfogyatkozás

Lassan szivárognak a népszámlálás ideiglenes adatai. Mi, romániai magyarok visszafogottan örülhetünk: minden esély meg van arra, hogy leszünk egymilliónyian. A kétmillió romániai magyar már örökre teljesíthetetlen álom marad, de talán mindig is az volt, Kós Károly is jólhangzása miatt említette kiáltó szavában.

Continue Reading

Sarány István: Siculus tizedszer

Noha 52 évvel ezelőtt, 1970-ben szervezték meg első alkalommal, mégis csupán a tízedik kiadásához érkezett a Siculus fesztivál. Ennek egyszerű oka van: az ígéretes kezdet után még három kiadást ért meg a rendezvény, a rendszerváltás után volt egy nem túl sikerült kísérlet a felélesztésére, majd 2018-tól évente megszervezi a székelyudvarhelyi székhelyű, de megyei jelentőségű intézmény, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

Continue Reading

Bíró Béla: Játék töltött fegyverrel

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöknője Ázsiai útja során Kína összes szomszédját körbelátogatta, illetve Japánt csak fogja. Kína már a tajvani látogatást is provokációnak érzékelte, hiszen olyan pillanatban kerül sor rá, amikor az Oroszország és Ukrajna, illetve a folyamatokat a háttérből vezénylő Amerikai Egyesült Államok közt engesztelhetetlen háború zajlik, melyet Amerika – amint azt a semleges államok sajtói epésen emlegetik – az utolsó ukránig szándékszik folytatni, s melynek hátterében ismét hidegháborús frontvonalak bontakoznak ki.

Continue Reading

Székedi Ferenc: A füst illata

Aki Hargita megyében Farkaslaka és Korond között autózik, a Kalonda tetőn szokatlan illatra kaphatja fel a fejét. Ha pedig megáll és kiszáll az autóból, akkor még erőteljesebbé válik annak a füstnek a szaga, amelynek gomolygását már látni is lehet a távolban.

Continue Reading

Ambrus Attila: Nehéz-e a magyar nyelv?

Anyanyelvünk – akárcsak a többi nyelv – különleges és egyedi is. A magyar nyelv 14 magánhangzót ismer, az olasz például csak 5-t. Alliteráló. A magyar nyelvben nincsenek nyelvtani nemek, nem diszkriminál. Nagy tömörítő képessége van, egy-egy szóval egész mondatokat is ki tudunk fejezni: Értelek. Segítek. Szeretlek. Eldöntendő kérdésre az igekötővel is tudunk válaszolni: – Megtartod? – Meg!

Continue Reading