Ezen a héten, pontosabban kedden ünnepeltük a könyv világnapját, amelyet a helyesírási szabályzat szerint csupa kisbetűkkel írunk, ugyanúgy, mint a többi nevezetes nap, időszak, ünnep, történelmi esemény nevét. Az alapötlet a katalánoktól származik, 1995-ben pedig az UNESCO karolta fel a kezdeményezést. Április 23-a amúgy egy szimbolikus dátum a világirodalomban, ugyanis aznap hunyt el például William Shakespeare, illetve Miquel de Cervantes, bár a Don Quijote figurájának megalkotója egyes források szerint egy nappal korábban távozott az élők sorából, és a temetése volt a korábban említett dátumon.

Ezen a napon világszerte ünneplik a könyveket, amelyek kapcsolatot teremtenek a múlt és a jövő, illetve a generációk és a kultúrák között.

Az olvasás egyébként nemcsak szabadidős tevékenység, hanem konkrét hatással van az egészségünkre, közérzetünkre: bármilyen könyvet is veszünk a kezünkbe, megmozgatja a szürkeállományunkat, ugyanakkor csökkenti a stresszt és a szorongást. Több tanulmány is bebizonyította, hogy míg a gyakori mozgás erősíti a szívet, az izmokat és a csontokat, az olvasás ugyanezt teszi az agyunkkal.

Mivel április 23. a szerzői jogok napja is, szeretnék elmesélni Önöknek egy néhány éve olvasott történetet, amelyet egy magyarországi, marketinggel foglalkozó cég vezetője, Szombati Orsolya osztott meg a hírlevele olvasóival. Miután megjelent a legelső, saját elektronikus könyve, az egyik megrendelő gondos utómunkával eltüntette a szerző nevét, illetve a címet, utána pedig teljesen ingyenesen közzétette a világhálón, mint a saját könyvét. Azzal viszont nem számolt, hogy az eredeti szerző korábban beállított néhány lebuktató kulcsszót az egyik internetes keresőben, így amikor a könyv felkerült a világhálóra, a rendszer azonnal értesítést küldött a sértett félnek. Végül a plagizálót tárgyalásra hívták, és kénytelen volt büntetést fizetni a csalásért. Hogyan védhetjük a szellemi tulajdonunkat, amelynek nem mellékesen holnap lesz a világnapja? A sértett szerző szerint kell egy alapos Jogi Nyilatkozat, emellett kulcsszóértesítőket kell beállítani a témáinkra, és rendszeresen kell ellenőrizni azokat. Ugyanakkor nem árt, ha van egy határozott, adatvédelemben jártas ügyvéd, akire rá lehet bízni a jogsértő eseteket. Végül pedig a nyilvánossággal is meg kell osztani a történteket, így mások is láthatják, hogy kiállunk a jogainkért.