Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy forduló nem lesz elegendő a válság elhárítására, ezért arra kérte fel a politikusokat, hogy felelősen álljanak hozzá a tárgyalásokhoz.  A Nemzeti Liberális Párt vezetősége bejelentette, hogy amennyiben nem körvonalazódik egy parlamenti többség, nem nevesítenek miniszterelnököt az államelnökkel való mai tárgyaláson. Ha azonban megvalósul a többségi támogatás, a politikai alakulat ismét Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe.

Az ügyvivő gazdasági miniszter, a liberális Dan Vîlceanu szerint az USR-vel alkotott koalíciót nem lehet feltámasztani, amennyiben ezek továbbra is feltételekhez kötik a közös kormányzást. A Mentsétek meg Romániát Szövetség visszatérne a koalícióba, és egy tárcavezetői minőségben Florin Cîţu-t is támogatná, miniszterelnökként azonban semmiképpen – nyilatkozta az alakulat vezetője, Dacian Cioloş. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Dacian Cioloş pártelnököt javasolja ma a kormányfői tisztségre  az államfővel folytatott tárgyalásokon a Cotroceni-palotában.

Az RMDSZ küldöttségét ma délután fél ötkor fogadja a Cotroceni-palotában, a Szövetség delegációját Kelemen Hunor elnök vezeti, jelen lesz ugyanakkor Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter, Csoma Botond képviselőházi és Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.Az RMDSZ álláspontja az hogy a Nemzeti Liberális Párt–USR–RMDSZ koalíció visszaállítása a célravezetőbb megoldás, nem pedig az előrehozott választások megszervezése.

Ha maga mögött tudja a parlamenti többség támogatását, a Szociáldemokrata Párt kész kormányt is alakítani – jelentette ki Marcel Ciolacu pártelnök a mai kormányalakítási tárgyalások megkezdése előtt.A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt vezetője a múlt héten, a Florin Cîțu vezette kabinet elleni bizalmatlansági indítvány megszavazása után azt nyilatkozta, hogy a Szociáldemokrata Párt sem egy nemzeti liberális párti–RMDSZ kisebbségi kormányt nem támogatna, de önálló kormányzást sem akar, hanem az előre hozott parlamenti választások kiírásában látja a politikai válság megoldását.