Klaus Johannis államfő ma várja egyeztetésre a parlamenti pártok küldöttségeit, hogy a kormányalakításról egyeztessen velük

Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy forduló nem lesz elegendő a válság elhárítására, ezért arra kérte fel a politikusokat, hogy felelősen álljanak hozzá a tárgyalásokhoz.  A Nemzeti Liberális Párt vezetősége bejelentette, hogy amennyiben nem körvonalazódik egy parlamenti többség, nem nevesítenek miniszterelnököt az államelnökkel való mai tárgyaláson. Ha azonban megvalósul a többségi támogatás, a politikai alakulat ismét Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe.

(tovább…) Continue Reading

Törvény tiltja a pénzmosást, a terrorizmust

Kihirdette csütörtökön, július 11-én Klaus Johannis államfő a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt. A törvény – amellyel a kezdeményezők célja átültetni a romániai jogrendbe a pénzmosás elleni uniós irányelvet – többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások reális haszonélvezőit.

(tovább…) Continue Reading

Az ellenzék egyetért, a kormány tiltakozik

Megbeszélést tartottak tegnap a kormánypártok vezetői azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő bejelentette: nem járul hozzá a korrupcióellenes főügyész, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívásához. Az elnöki bejelentés hírére válaszolva Tudorel Toader igazságügyi miniszter közösségi oldalán közölte: kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon az Alkotmánybíróságához az államelnöki döntés miatt. (tovább…)

Continue Reading