Újabb korlátozások lépnek életbe vasárnaptól

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére újabb korlátozó intézkedésekről döntött csütörtök esti ülésén a kormány. A ma életbe lépő új szabályokat Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár ismertette a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A Hivatalos Közlönyben pénteken jelenik meg az új korlátozó intézkedésekről rendelkező határozat, de ezek csak március 28-ától, vasárnaptól lépnek érvénybe – jelentette be Florin Cîțu miniszterelnök.

(tovább…) Continue Reading

Folytatja a tüntetést az egészségügyi dolgozókat tömörítő Szolidaritás szakszervezet – a Publisind is utcára vonult

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség tagjai ezen a héten is folytatják tiltakozó és figyelemkeltő akcióikat. Ma délelőtt, illetve holnap a parlament előtt tüntetnek, ahol a 2021-es állami költségvetés törvénytervezetét vitatja meg a parlament plénuma.

(tovább…) Continue Reading

A harmadik vakcina-típus is megérkezett Romániába

Tegnap megérkezett a bukaresti Cantacuzino intézethez 81 600 adag az AstraZeneca–Oxford által fejlesztett koronavírus elleni vakcina. Ebből ma 23 400 dózist Kolozsvárra, 15 300-at Craiovára, 25 200-at Iasiba és 17 100 adagot Temesvárra szállítanak. Az AstraZeneca és Oxford által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag a harmadik készítmény, amelyet engedélyeztek az oltási kampány során az Európai Unió tagállamaiban, így Romániában is. Az oltóanyag beadása a 18-55 év közötti személyek esetében ajánlott, a két oltás beadása közötti időszak 8 hét.

(tovább…) Continue Reading

Kezdődnek a tárgyalások a 2021-es állami költségvetésről

A kormány ezen a héten kezdi el a tárgyalásokat a 2021-es állami költségvetés véglegesítéséről, és még a hónap végén benyújthatják a parlamentnek. Az új kormány 7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal tervezi meg a jövő évi költségvetést. Florin Cîţu miniszterelnök szerint ez az érték nem fékezi a gazdaságot, de jelzi az új kormány elkötelezettségét a pénzügyi konszolidáció mellett.

(tovább…) Continue Reading

Hat hónapos moratóriumot ajánlott Raluca Turcan munkaügyi miniszter a szakszervezeti szövetségeknek

A tárcavezető kérte, ez idő alatt ne szervezzenek tiltakozásokat, és azt ajánlotta a szakszervezetek a kormánnyal közösen dolgozzanak ki egy új számítási mechanizmust a minimálbér értékének megállapítására. A munkaügyi miniszter az Alfa Kartellel való találkozón tette ezt az ajánlatot, a szakszervezeti szövetség a következő, januárra tervezett megbeszélésen fogja közölni erre vonatkozó döntését.

(tovább…) Continue Reading

A bruttó minimálbér 2230 lejről 2300 lejre való emelését tervezi a kormány 2021-től

Florin Cîţu miniszterelnök és Raluca Turcan munkaügyi miniszter a bruttó minimálbér emeléséről tárgyalt hétfőn az országos érdekegyeztető tanács képviselőivel. A kormányfő szerint a szakszervezetek és a munkáltatói szerveze

tek érveit, valamint a jelenlegi gazdasági-társadalmi körülményeket figyelembe véve döntenek a minimálbér emelésének mértékéről.

(tovább…) Continue Reading

Két új minisztériumot hozott létre a kormány – befagyasztják a közalkalmazotti béreket

Nem csökkentik, de az egységes bértörvény kiértékeléséig befagyasztják a közalkalmazotti béreket a 2020. decemberi szinten – közölte Florin Cîţu miniszterelnök. A kormányfő szerint a minimálbér az éves infláció – 1,8 század százalékra tehető – mértékénél valamivel nagyobb arányban, mintegy 3,1 százalékkal emelkedik 2021-ben, erről a szerdai ülésén fogad el határozatot a kormány.

(tovább…) Continue Reading