A magyarországi baloldal előválasztási kampányát a közmédia és jobboldali sajtóorgánumok általában kutyakomédiának szokták minősíteni. Valóban az, de Shakespeare-rel szólva van benne rendszer.

Sokan úgy vélik, hogy az összeborulások, gyalázkodások, visszalépések kusza játéka csupán Gyurcsány Ferenc céljait szolgálja, s a nyertes végülis a kőkemény nej, Klára asszony lesz, hogy aztán az ő öléből maga Gyurcsány Ferenc tornássza vissza magát a hatalomba.

Ez túlságosan egyszerű, bár kétségtelenül látványos elgondolás.

Nézetem szerint azonban Márki-Zay Péterre megy ki a játék. Ő ugyanis az ideális jelölt arra, hogy Orbán Viktornak nehezen leküzdhető nehézségeket okozhasson. A baloldali összefogás pártjai mögött álló szavazóknak teljesen mindegy, ki lesz a miniszterelnök, csak Orbánnak ne hívják. Ők tehát a patás ördögöt is megszavazzák, csak céljukat elérhessék. De a sikerhez minden jel szerint nincsenek elegen.

Márki-Zay Péter azonban keményebb dió. Ő egyenesen a FIDESZ-KDNP szavazótáborát célozza meg. A baloldallal nem kell vesződnie, annak szavazóit mindenképpen besöpörheti. A fideszesek közt azonban van keresnivalója. Már régen arra ácsingózik, hogy a közvélemény katolikus, jobboldali, konzervatív, sokgyerekes családapa gyanánt ismerje el. Tot tacâmul (azaz a tejes felhozatal), ahogy a román szokta mondani.

Csak egy szívós emelvényt kell találnia, melyre felkapaszkodhat. Ezt pedig jobboldal évek óta építgeti. Úgy hívják: korrupció. Mészáros Lőrinc,  Tiborcz István, Orbán Viktor veje és Orbán Viktor édesapja. Évek óta megy a mantra. Mind a három eset szerfelett valószínűnek tűnik, bár tulajdonképpen megfoghatatlan. Vagy azért, mert Orbánék túlságosan ostobák voltak,  vagy azért, mert túlságosan okosak. Hogy mi a voltaképpeni igazság, gyakorlatilag lehetetlen kideríteni.

A tények azonban tények. Vannak Orbán Viktor környezetében szomszédok, rokonok, akik az ő uralma alatt tollasodtak meg. És vannak, akik a korábbi hatalom uralma idején. Igaz, Mészáros Lőrinc, Tiborc István és Orbán Viktor édesapja tett valamit azért és azzal a pénzzel. Gyurcsány Ferenc az ég világán semmit. Az anyósa által kedvezményesen folyósított pénzből vásárolta fel azokat a cégeket, melyek milliomossá tették. Ezt a tényt még a jobboldal sem ismételgeti mantraszerűen és Magyarországot az ő idejében még a Nyugat is a példás jogállamként könyvelte el. Mészáros Lőrincet azzal vádolják, hogy folyton olyan pályázatokat nyert meg, melyek feltételeit csak ő lehetett képes teljesíteni. Ez elvben elképzelhető, a gyakorlatban szinte lehetetlen, hiszen ha nem is mindig könnyen, de leleplezhető. Nehezen elképzelhető, hogy a tízmilliós Magyarországon ne akadt volna még két-három, a szocialisták alatt megtollasodott vízvezetékszerelő, aki a legképtelenebb feltételeket is ne lett volna képes teljesíteni. Az is valószínű, hogy egyes pályázók már eleve elálltak a pályázattól, mert azt úgyis Mészáros Lőrinc fogja megnyerni. Csakhogy ha többen is megpróbálkoznak, az elfogult döntéshozókat le lehetett volna leplezni. Hallgatom a tévévitákat, sehol egy konkrét bizonyíték arra, hogy Mészáros Lőrinc esetében törvénysértés történt. S ha történt, miért nem kerültek ezek az ügyek bíróságra? Csak nem azért, mert jött volna az adóhatóság, a Fidesz felügyelete alatt álló NAV, s akkor a vádaskodók húzzák a rövidebbet, mert kinek nincsenek rejtegetni való ügyei? S ha a NAV követ el szabálytalanságokat, azok is bíróságra kerülhetnek. A bíróságoknak miért jutott idejük a baloldal által kezdeményezett börtönviszony-ügyekben ítélkezni, a korrupciós ügyekben soha? A bíróságokon folyton csörögtek a telefonok?

A Cseh Katalin-botrányról nem is beszélve. Amiben nem az a botrány, hogy Cseh Katalin és vállalkozói hálózata európai támogatásokat nyert el, hanem az, hogy a képviselőnő Európában azzal ágált, hogy kizárólag csak fideszesek nyernek milliárdos pályázatokat…

Bárhogy is legyen, a korrupció vádja, melyet a magyar baloldali alapítványok szakszerű tanulmányai alapján a Nyugat tényként könyvel el, szinte kínálja magát Márki-Zay Péter számára, hogy a Fidesz-tábor átlagos jövedelmű tagjait vagy a bizonytalanokat megingassa.

És akkor jöhet Márki-Zay. Nyomában a DK-val, a jobbikkal, a Momentummal, az  LMP-vel és a szocialistákkal, hogy igazságot szolgáltasson.

A katolicizmus, a jobboldaliság, a konzervativizmus és a családközpontúság jegyében és egyben a katolikusok, a jobboldaliak, a konzervatívok és a családosok ellenében.