Krasznahorkai Balázs filmrendező nevéhez eddig kisfilmeket, dokumentumfilmeket társítottunk, a Hasadék az első nagyjátékfilmje, amelyet javarészt Máramarosban forgatott, a film főszereplője pedig Molnár Levente(a filmben dr. Grassai Bálint), aki éppen erről a vidékről származik. A Hasadékot a romániai közönség a 2021-es TIFF filmfesztivál „Magyar napján” láthatta (2021.júliusában), illetve a napokban a Fimtettfeszt filmes seregszemlén(2021.október 6-10), amely Kolozsvár mellett 14 erdélyi városban mutatja be a legújabb magyar filmalkotásokat.

A Hasadék a szélesebb köztudatba akkor került be, amikor a főszereplő, Molnár Levente, a braziliai Cinefantasy Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakításért járó díjat. Júniusban, a Magyar Mozgókép fesztiválon, Krasznahorkai Balázs a fődíjat vette át a Hasadék című fimért. A film története két szálon fut: egy negyvenes férfi, egy Budapesten élő nőgyógyász orvos, apja halálhírére hazatér Máramarosba és szembesül hátrahagyott múltjával, no meg a hazai valósággal. Idős apja bennégett a saját házában, a temetésen pedig megjelenik a fiú, aki a nagyapjával élt, és akit a főszereplő, apaként, annak idején megtagadott. A gyerek anyja időközben elhunyt, a fiú pedig belekeveredett a helyi kiskirályok üzelmeibe, ahonnan sehogy sem sikerül szabadulnia. Apja közeledni próbál hozzá, noha a fiatal srác, a gyerekkori cserbenhagyás okán, szóba sem akar állni vele, ugyanakkor saját múltjával is próbál megküzdeni: érzéseivel, emlékeivel, lelkiismeretével és persze a helyi maffiózóval, aki a családi birtokra ácsingózik.

A mai Észpresszóban Szuszámi Zsuzsa Krasznahorkai Balázs filmrendezővel és Molnár Levente színésszel készített interjúit hallgathatják meg – tartsanak velünk: