Hasadék- Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmjéről

Krasznahorkai Balázs filmrendező nevéhez eddig kisfilmeket, dokumentumfilmeket társítottunk, a Hasadék az első nagyjátékfilmje, amelyet javarészt Máramarosban forgatott, a film főszereplője pedig Molnár Levente(a filmben dr. Grassai Bálint), aki éppen erről a vidékről származik. A Hasadékot a romániai közönség a 2021-es TIFF filmfesztivál „Magyar napján” láthatta (2021.júliusában), illetve a napokban a Fimtettfeszt filmes seregszemlén(2021.október 6-10), amely Kolozsvár mellett 14 erdélyi városban mutatja be a legújabb magyar filmalkotásokat.

(tovább…) Continue Reading

Az élet két fele – beszélgetés Balla Zsófia költővel

Balla Zsófia költő egy hónappal ezelőtt, január 15-én ünnepelte születésnapját – őt kérdezte összegzésről és számvetésről, költői és emberi sorsáról, készülő vagy nagyon friss versekről, illetve régebbiekről Szuszámi Zsuzsa, a marosvásárhelyi rádió szerkesztője 2019 februárjában, illetve novemberében, a marosvásárhelyi nemzetközi könyvvásáron.

(tovább…) Continue Reading

Egy asszimiláns feljegyzései & A vége

Ma délután 18 órától bemutatják Székely Ervin Egy asszimiláns feljegyzései című regényét a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság székhelyen. A kötet tavaly novemberben, a fővárosi Gaudeamus könyvvásáron jelent meg két nyelven: magyarul és románul. Akárcsak a szerző korábbi regénye – a Bársonyszék és aszfalt -, ez is a Curtea Veche könyvkiadónál látott napvilágot, és Klein Medeşan József fordította románra Cum am devenit român címmel. (tovább…)

Continue Reading