Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack kezdeményező bizottsága az EB elutasító döntése ellen

Az Európai Bizottság január 15-én közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló európai polgári kezdeményezés kilenc pontja kapcsán. Az Minority SafePack kezdeményező bizottsága – amelyet Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának korábbi elnöke és Kelemen Hunor vezet – jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte most az EB-határozat megsemmisítését.

(tovább…) Continue Reading

Megegyeztek a PNL és az USR-PLUS valamint az RMDSZ vezetői a kormányalakításról

Az AGERPRES hírügynökséget politikai források arról tájékoztatták, hogy a tárgyalások eredményeképp Florin Cîţu lesz a miniszterelnök,  és a képviselőház elnökét  is a Nemzeti Liberális Párt (PNL) adja Ludovic Orban személyében, míg a szenátus elnöki tisztségét az USR-PLUS képviselője töltené be.

(tovább…) Continue Reading

“Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok” – Ady szobrot avattak Zilahon

Tegnap, január 26-án avatták fel Zilah központjában, a Wesselényi parkban  Ady Endre egész alakos szobrát. A szobor-kompozíció Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész munkája, a költő, Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskolájára, a valamikori Református Kollégiumra néz, amelynek 1892-től volt diákja.

(tovább…) Continue Reading