Hóviharokra, megerősödő szélre és havazásra figyelmeztető narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztást adott ki pénteken az országos meteorológiai szolgálat (ANM).Péntek 20 órától vasárnap 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód és Suceava megye hegyvidékein, 1700 méter fölött másodfokú (narancssárga jelzésű), hóviharokra vonatkozó riasztás lesz érvényben.

Jelentős hóréteg képződik, a hóvihar lecsökkenti a látótávolságot.1700 méter alatt a csapadék eső formájában hull le, meghaladva a 40-50, sőt, helyenként a 60-70 litert is négyzetméterenként. Az ország északi, északnyugati és középső régióiban mérsékelt mennyiségű esőre számíthatunk, a várható csapadékmennyiség 25-35 liter négyzetméterenként.

Egy második, szintén narancssárga jelzésű riasztás szombat reggel 8-kor lép érvénybe és vasárnap estig tart. A meteorológusok szerint az Erdélyi-szigethegység, a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar 1700 méter fölötti régióiban a hóvihar orkán erejűvé fokozódhat, 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekre kell felkészülni.A légmozgás várhatóan a többi hegyvidéken, valamint az ország északnyugati, északi, középső régióiban, illetve helyenként a déli és délkeleti régiókban is felerősödik, a széllökések elérik az 55-65, hegyvidéken a 70-100 kilométeres óránkénti sebességet.

Darvas Enikő/SRR