A Bihar Megyei Tanács jóváhagyta a Bihar, Fehér és Kolozs megye közötti kerékpáros túraútvonal kiépítését célzó projekt rá eső részét – tájékoztatott csütörtökön az intézmény sajtóirodája.

Az Erdélyi-szigethegységből induló kerékpáros túraösvény összesen 227 kilométeres lesz a projekt szerint, amelyet teljes egészében az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszíroznak. A projekt becsült értéke áfa nélkül 92 665 542,75 lej, ami 18,7 millió eurónak felel meg.

Ebből 40 536 072,23 lejt kap Bihar megye, hogy a rá eső 99,3 kilométernyi bicikliutat kiépítse. Közel ugyanannyi, 92,4 kilométernyi bicikliutat kell kiépítenie Kolozs megyének is a projekt keretében, míg Fehér megy területén 35,3 kilométernyi út fog megépülni. Ilie Bolojan tanácselnök szerint a három bicikliút az Erdélyi-szigethegységben keresztezi egymást, a tervek szerint Bihar megye március folyamán írja alá a finanszírozási szerződést, majd ezt követően elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt és kiírja a versenytárgyalást a munkálatokra. A hegyvidéki kiindulóponttól mindegyik megye maga oldja meg a saját kerékpárút-hálózatával való összekötését, a bihari ág Félixfürdő mellett csatlakozik rá a Nagyvárad környéki bicikliút-hálózatra.

rmdsz.ro