Román-magyar irodalmi interferenciák

Negyedik alkalommal tartották meg szombaton a Marosvásárhelyi Rádió Stúdió-termében a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókja által szervezett Román–magyar irodalmi interferenciák elnevezésű szimpóziumot. A kulturális folyóiratok hozzájárulása a kölcsönös megismeréshez témakörben a Marosvásárhelyi Fiók román és magyar tagjai folytattak párbeszédet a román és a magyar irodalom kölcsönhatásáról, a román–magyar műfordítás kérdéseiről, az együttműködés további lehetőségeiről.

(tovább…) Continue Reading

Száz év kaland (?)- a gyergyószárhegyi írótáborról

Száz év kaland? – Honnan hová, erdélyi magyar irodalom(történet) ? –  ezekre a kérdésekre próbáltak választ keresni a XI. gyergyószárhegyi írótábor résztvevői, irodalomkritikusok, írók, az idősebb, a középgeneráció és a fiatal szerzők képviselői az elmúlt hétvégén, a vita kiindulópontja pedig a Kántor Lajos és Láng Gusztáv által jegyzett, azonos című irodalomtörténeti munka volt.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Siklódy Ferenc 50 éves és lánya, Siklódy Fruzsina 18 éves születésnapjára szervezett közös kiállítást, ezzel az eseménnyel kezdődött a tábor, melyet  Danguly Ervin polgármester, Kolcsár Béla a központ vezetője, Ferencz Zoltán a kiállítás kurátora és a központ művészeti vezetője, valamint Kassay Lajos Péter megyei tanácsos nyitott meg. (tovább…)

Continue Reading

Mégsem lesz Trianon-nap Romániában

Visszavonná Titus Corlă?ean a Trianon napjának hivatalos emléknappá nyilvánításáról szóló törvénytervezetét. A szenátor ezt levélben is kérelmezte a szenátus állandó bizottságánál, tudta meg a Transindex. Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a portál kérdésére elmondta, nem tudja, hogy a volt külügyminiszter miért döntött a tervezete visszavonása mellett, de elképzelhető, hogy a negatív sajtóvisszhang is közrejátszott. (tovább…)

Continue Reading