A hazai hírtelevíziók és hírportálok még mindig a magyar csonton rágódnak, jelen pillanatban a közigazgatási törvénykönyv van terítéken, amely abban vétkes, hogy biztosít bizonyos nyelvhasználtai jogokat a romániai nemzeti kisebbségeknek, ahogy ez egyébként alkotmányos jog is, igaz azt sem volt könnyű kiharcolni. Ugyanakkor a Román Hírszerző Szolgálat a parlament előtt kell számot adjon arról, tudott-e arról, hogy az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyszséget kötött, hogy Erdélyt „átjátsszák” Magyarországnak – tudósít például az RFI Románia. A helyzet kínos, és maga Kalus Johannis is próbálta szépíteni múlt heti dühös és ésrtő kirohanását, de ez nem sikerült maradéktalanul. A transindex.ro portál Plakátmagány nevű blogján Markó Béla ÖNFELJELENTÉS (RMDSZ ÉS TÁRSAI) című nyílt levelét olvashatják, melynek címzettje Klaus Johannis államelnök:

„Tisztelt Klaus Iohannis Elnök Úr!

Nem tudom hirtelenjében, miféle hivatalnak kellene elküldenem bűneim lajstromát, nemzet- és hazaárulásom bizonyítékait. Legutóbbi nyilatkozatából ugyanis úgy értettem, hogy súlyosan sértik a román nemzeti érdekeket még az olyan kisebbségjogi rendelkezések is, miszerint egyes közigazgatási egységekben kötelezővé teszik a magyar – vagy német, ukrán, szerb stb. – nyelvhasználatot. Gondolom, Önnek is tudomása van arról, hogy már 2001-ben, tehát majdnem két évtizede megtörtént ez az árulás, a közigazgatási törvény módosításakor. Most csak azt próbálja elérni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, miután 2003-ban az alkotmányban is rögzítettük ezt a jogot – újabb árulás –, hogy 20 százalékos kisebbségi lakosság esetén ne lehessen tetszőlegesen alkalmazni azt, ami kötelező. Ismétlem: ne lehessen tetszőlegesen alkalmazni azt, ami kötelező. Illetve az eredeti rendelkezést nyilvánvalóan azokra az intézményekre is ki kellett volna rég terjeszteni, amelyekre a 2001-es törvénymódosítás még nem vonatkozott, de a 2003-as alkotmánymódosítás már igen.” – írja Markó Béla Önfeljelentés című írásában, melyet teljes terjdelmében a transindex.ro oldalon olvashatnak.

A Romania Libera és a Hotnews. ro mai számában arról is ír, hogyan is valósul meg a várva várt enyhülés május 15-e után, a nap, amelyen az alkotmányos előírások értelmében a szükségállapot idején gyakorolt hatalom átkerül az államelnök kezéből a miniszterelnökhöz. Ludovic Orban kormányozza majd az állampolgárokat a vészhelyzet remélhetőleg szelídebb vizein. A Hotnews.ro szerint Ludovic Orban miniszterelnök és Marcel Vela belügyminiszter máris egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett arra vonatkozóan, hogy elhagyhatjuk el a települést ahol lakunk, vagy sem. Az államfő szerint csakis indokolot esetben tehetjük ezt meg. A belügyminiszter szerint szabadon kirándulhatunk, erdőn-hegyen, elvégre jogunkban áll.

A stockholmi székhelyű Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója, Andrea Ammon szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások egyszerre több tagállamban beindult fokozatos feloldása nem jelentheti azt, hogy az élet visszazökken a normális kerékvágásba – idézi az igazgatót többek között a The New York Times. Az év elején ez a szervezet azt állította, hogy a járvány elkerüli Európát – emlékeztet az infostart.hu. Az Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója egy tegnapi videógyűlésen azt mondta, a tagállamok többségében egyértelműen hanyatlani kezdett a koronavírusos megbetegedések száma, lehetőséget teremtve a korábban bevezetett szigorú korlátozások enyhítésére. Lengyelországban, Romániában, Nagy-Britanniában és Svédországban azonban egyelőre stagnál az igazolt fertőzések száma, míg Bulgáriában továbbra is növekszik. Andrea Ammon szerint a tagállamoknak azt kellene erőteljesen kommunikálniuk a lakosság felé, hogy a vírus még itt lesz egy jó darabig. Ez nem sprint, hanem egy maraton. Ezért az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani” – fogalmazott az Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója akit többek között a The New York Times és az infostart.hu.