Száz év kaland? – Honnan hová, erdélyi magyar irodalom(történet) ? –  ezekre a kérdésekre próbáltak választ keresni a XI. gyergyószárhegyi írótábor résztvevői, irodalomkritikusok, írók, az idősebb, a középgeneráció és a fiatal szerzők képviselői az elmúlt hétvégén, a vita kiindulópontja pedig a Kántor Lajos és Láng Gusztáv által jegyzett, azonos című irodalomtörténeti munka volt.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Siklódy Ferenc 50 éves és lánya, Siklódy Fruzsina 18 éves születésnapjára szervezett közös kiállítást, ezzel az eseménnyel kezdődött a tábor, melyet  Danguly Ervin polgármester, Kolcsár Béla a központ vezetője, Ferencz Zoltán a kiállítás kurátora és a központ művészeti vezetője, valamint Kassay Lajos Péter megyei tanácsos nyitott meg. A gyergyószárhegyi írótábort kétévente szervezik meg, olyan témákat érintve, amelyek az írókat, illetve egész társadalmunkat foglalkoztatják,  négy évvel ezelőtt például a Hol van az író hazája? – kérdésre válaszolt ki-ki a maga elképzelése szerint.  A tábor szellemi vezetője Egyed Péter idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt, tisztét Markó Béla vállalta fel, aki az idei előadásokat és vitát vezette. A szombati szakmai fórumon megemlékeztek az utolsó tábor óta elhunyt írótársakról is: Bréda Ferencről, Egyed Péterről, Jancsik Pálról, Kántor Lajosról és Kányádi Sándorról.

A  Kántor Lajos és Láng Gusztáv által jegyzett Száz év kaland című irodalomtörténeti mű a Bookart kiadó gondozásában jelent meg idén. Nem a szó szoros értelmében vett irodalomtörténeti munka, hiszen a szerzők szubjektív szempontok szerint válogatták írásaikat,  ám az kétségtelen, hogy igyekeztek egy átfogó képet alkotni az elmúlt száz esztendő erdélyi irodalmi életéről, és a megjelent művekről. A kötetet, mely a tavaly elhunyt Kántor Lajos utolsó munkáinak egyike Dávid Gyula szerkesztette. A továbbiakban a szárhegyi tábor vitaindítóját megnyitó Markó Bélát hallják:

A XI. Szárhegyi Írótábor zárómozzanataként átadták  a Csiki László Irodalmi Díjat, az elismerést idén Varga László Edgár kapta. A  Kolozsváron élő költőt, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztőjét Bejárónőm: isten című legújabb verseskönyvéért tüntették ki. A Csiki László Irodalmi Díjat a tíz éve elhunyt író, költő emlékére alapították az írótábor szervezői, Hargita megye tanácsának támogatásával, és kétévente osztják ki a szárhegyi tanácskozáson az adott két évben megjelent legjobb, 35 éven aluli szerző tollából született irodalmi műért.