Közvitára bocsátották a pénzügyminisztérium honlapján a 2022-es állami költségvetés tervezetét

A dokumentum értelmében a 2022-es költségvetés tervezete 4,6 százalékos gazdasági növekedésre alapoz, a 2023-2025-ös időszakra vonatkozó makrogazdasági prognózis 2023-ban 5,3 százalékos, a teljes időszakban átlagban 4,9 százalékos éves növekedési rátával számol, amely magasabb az EU és az euróövezet 4,3 százalékosra becsült növekedésénél.

(tovább…) Continue Reading

Szoros a költségvetés – alkotmánybírósággal fenyegetőzik a miniszterelnök

Semmilyen plusz kiadást nem bír el a költségvetés jelen pillanatban- jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, aki felszólította a parlamenti pártok képviselőit, hogy utasítsák el a plénumban azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a költségvetési bizottság szavazott meg a költségvetés-kiigazítás kapcsán. Úgy fogalmazott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek javaslatai ‘rendkívül nagy veszélybe’ sodorják Romániát.

(tovább…) Continue Reading

Jól teljesít a gazdaság – a számadatok szerint

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2017-ben hét százalékkal bővült a román gazdaság teljesítménye az előző esztendőhöz viszonyítva. 2017 utolsó negyedévében 0,6%-kal nőtt a bruttó hazai termék, azaz GDP az előző három hónaphoz képest, 2016 hasonló időszakához viszonyítva pedig, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 7,0%-kal bővült a GDP volumene. (tovább…)

Continue Reading

Patriot- rakétarendszer

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén az első Patriot rakétarendszer beszerzésére vonatkozó törvénytervezetet. A tervezetet a parlament elé terjesztik jóváhagyásra.A törvénytervezet hét, föld-levegő rakétarendszer beszerzésére vonatkozik, összesen nagyjából 4 milliárd dollár értékben amelyből négyet a légierő, hármat pedig a szárazföldi erők kapnak. (tovább…)

Continue Reading

Hét százalék alá lassult a kínai gazdaság

Az utóbbi negyed század leglassúbb növekedését jegyezte tavaly Kína. A világ második legnagyobb gazdasága mindössze 6,9 százalékkal gyarapodott 2015-ben. A CNNMoney által idézett elemzők ugyanakkor úgy vélik, a pekingi kormány gyaníthatóan feljavította az adatokat, és a valós növekedés ennél is kisebb, 4,5 százalék körüli lehet. (tovább…)

Continue Reading