A parlament két házának költségvetési bizottsága 25 mellette és 16 ellene szavazattal elfogadta az idei büdzsé tervezetét. A bizottságok egyetlen módosító javaslatot sem hagytak jóvá, a tervezetet abban a formájában fogadták el, ahogyan azt a kormány megalkotta.

Eszerint az állami költségvetés 326 és fél milliárd lej kötelezettség-vállalási hitellel és 261 milliárd lej költségvetési hitellel számol, a hiány 87,349 milliárd lej. A becsült államháztartási deficit a bruttó hazai termék 7,1%-a, a bevétel a GDP 32 és fél %-át teszi ki. Az idei költségvetés tervezete 4,3%-os gazdasági növekedéssel számol. Az állami társadalom-, és munkanélküliségi biztosítások 2021-es évre szóló költségvetésének kidolgozásakor 1.442 lej értékű nyugdíjponttal és 5.380 lej bruttó átlagbérrel számoltak. A munkanélküliek száma év végére várhatóan eléri a 310 ezret, a munkanélküliségi ráta a 3 és fél %-ot. Idén a bruttó hazai termék csaknem 8 és fél %-át fordítják az állami nyugdíjrendszerre, valamint a munkanélküliségi biztosítások rendszerére.

A szenátus és a képviselőház ma 16 órától vitatja meg a államháztartási törvény tervezetét, és várhatóan holnap szavaz róla.