A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint a koronavírus-immunitási tanúsítványokat azoknak állítanák ki, akik mindkét oltást megkapták vagy átestek már a betegségen. A tanúsítványok felhasználhatóságát jelentősen korlátozhatja az az uniós álláspont, amely szerint kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat ismerik el hiteles immunizáció-forrásként. Magyarországon ugyanis a kínai, illetve az orosz vakcinával is oltanak, ám ezek a vakcinák  nem estek át európai bevizsgáláson.

Felső-Bajorországban már létezik az oltási igazolvány, igaz egyelőre szimbolikus dokumentum, még nem jogosít semmire, de a hatóságok azt ígérik, hamarosan meglesz hozzá az adminisztratív háttér. Úgyhogy az önkormányzatok el is kezdték szétküldeni az igazoló kártyákat mindazoknak, akiket már beoltottak. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem fair, mert az oltási kampány a vártnál lassabban halad. Németországban például még csak a lakosság 2 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Görögország már kiadta saját oltási útlevelét, és ajánlást küldött erről Brüsszelbe is. A görög oltási útlevelet egyelőre csak az oltásban világelső Izrael fogadja el. De Athén állítólag a brit kormánnyal is tárgyalásban van.Brüsszelben egyelőre nincs visszhangja ennek, de a közösség vezetése továbbra is fontosnak tartja, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozásokat – egy újabb gyilkos hullám elkerülése érdekében – egyeztetve építsék le a tagállamok.

Izrael az oltásban, és így a nyitásban is élen jár. Ott azok, akik be vannak oltva, mehetnek edzőterembe, uszodába, kulturális intézmények és szállodák is fogadhatják őket. Bár ez csak azoknak az országoknak lehet modell értékű, amelyek ilyen tempóban tudnak oltani. Izraelben ugyanis már a lakosság több mint harmadának, hárommillió kétszázezer embernek van oltási útlevele.