Októbertől jöhet az oltás harmadik dózisa

Szeptember közepén – tanévkezdéskor – akár napi 1500 új koronavírus-fertőzést is igazolhatnak – figyelmeztetett Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampányt irányító katonaorvos, aki szerint Romániában októberben kezdődhet el a koronavírus elleni oltás harmadik adagjával történő immunizálás, szeptemberre várják az erre vonatkozó ajánlást az Európai Gyógyszerügynökségtől.

(tovább…) Continue Reading

Magyarország is fontolgatja az „oltási igazolvány” bevezetését – de nem az egyedüli ebben a törekvésben

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint a koronavírus-immunitási tanúsítványokat azoknak állítanák ki, akik mindkét oltást megkapták vagy átestek már a betegségen. A tanúsítványok felhasználhatóságát jelentősen korlátozhatja az az uniós álláspont, amely szerint kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat ismerik el hiteles immunizáció-forrásként. Magyarországon ugyanis a kínai, illetve az orosz vakcinával is oltanak, ám ezek a vakcinák  nem estek át európai bevizsgáláson.

(tovább…) Continue Reading

Az orosz és kínai vakcina is használatba kerülhet az EU-ban

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint nincs akadálya a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A politikus azt is kifejtette: nagyon nagy érték, hogy tizenkét hónappal a vírus felbukkanása után már vannak hatékony oltóanyagok, méghozzá milliós nagyságrendben. A német egészségügyi tárca vezetője kifejtette, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon.

(tovább…) Continue Reading