Elfogadta csütörtök este a kormány a 2024-es állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét.A kormány továbbította a parlamentnek a tervezeteket, azzal a kéréssel, hogy a törvényhozó testület sürgősségi eljárásban vitassa meg és szavazzon róluk.

A kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, hogy a 2024-es állami költségvetés a beruházásokra összpontosít, amelyek a GDP mintegy 7 százalékát teszik majd ki.A kormány jövőre 3,4 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki célul, ami a második legmagasabb lesz az EU-ban. Ez 150 milliárd lejes többletet jelent majd a GDP-ben 2023-hoz képest.

A miniszterelnök szerint a társadalombiztosítási költségvetésben lesz elég pénz a nyugdíjak január elsejei, 13,8 százalékos emelésére, illetve emelni fogják a gyermeknevelési támogatás és a szociális juttatások összegét is. Megerősítette, hogy emelni fogják a pedagógusok fizetését, és van keret a közalkalmazottak bérének 5 százalékkal történő növelésére; utóbbi nem vonatkozik a közjogi méltóságokra. A költségvetési tervezet értelmében jövőre az oktatási, a fejlesztési és a környezetvédelmi tárca büdzséje nő a legnagyobb mértékben. A kormány azt ígéri, hogy 2024-ben nem lesznek adóemelések, a bevételek növekedését pedig kizárólag a beruházásoktól és az adóelkerülést célzó intézkedésektől várják.

Darvas Enikő/SRR