Ennek értelmében a bruttó hazai össztermék, azaz GDP idén el fogja érni az 1 022 milliárd lejt, ami 5,5%-os gazdasági növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A költségvetés készítésénél 2,8%-os inflációval számoltak, a költségvetési hiány pedig a GDP 2,55%-át fogja elérni.

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kiadásokat a szociális támogatási tételek jelentik,  valamint az állami alkalmazottak fizetéseire szánt kiadások. A pénzügyminisztérium szerint az idei költségvetés-tervezetnek három fő célkitűzése van: a közberuházások finanszírozása, a minisztérium   a tervezet szerint erre a célra a 2019-re várt GDP 4,57%-át fordítja.  Az állami költségvetés főbb kiadásainak biztosítása, ezek között a Helyi Fejlesztések Országos Programjának finanszírozása, a védelmi iparágban működő intézmények, vállalatok beruházásainak támogatása, vagy a vízügyi beruházások finanszírozása. A harmadik célkitűzés pedig az egészségügyi rendszerre költött összeg növelése, a pénzügyminisztérium tervezete szerint körülbelül 5 milliárd lejjel, 12%-kal növekszik az egészségügyre költött állami kiadások mértéke.

A költségvetési tervezet helyi önkormányzatokat érintő rendelkezéseiből kiemelendő, hogy 2019-től a jövedelemadó 100%-ban az önkormányzatoknál marad. A költségvetés tervezetét vélhetően jövő héten fogadja el a kormány