Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint a hétfő este beálló rossz idő az ország régióinak többségét érinti. Este 11 órától szerda délelőtt 10 óráig rendkívül lehűl az idő, a csapadék előbb a déli, középső és keleti országrészben jelentkezik, majd szerdára virradó éjszaka inkább az északkeleti területeken fog esni.

Az előrejelzés szerint a déli és délkeleti régiókban esőre, a hegyvidéken, Erdélyben, a Bánságban, Moldva északi és középső részében havas esőre és havazásra lehet számítani, helyenként új hóréteg rakódhat le. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, kisebb kiterjedésű területeken pedig, főként a délnyugati térségben a 40-50 litert négyzetméterenként. A szél megerősödik Havasalföld, Olténia és Moldva déli részében, a légmozgások sebessége meghaladhatja az 55-65, vagy akár a 70-75 kilométert óránként.A meteorológusok szerint a jelzett időszakban az ország többi régiójában is megélénkül a szél, vegyes csapadékra pedig a hét második felében is számítani lehet.

Kedden, április 4-én bőséges havazásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben a Déli-Kárpátokban és a Keleti-Kárpátok déli részében. Az 1400 méter fölötti régiókban új hótakaró rakódik le, a szél pedig nagy erővel fog fújni.

Darvas Enikő/SRR