A magyar kultúra napjának küszöbén feltettem magamnak a nagy kérdést, hogy mégis hol és mivel fogok ünnepelni pénteken. Legtöbb helyen a világhálóra szorulnak a rendezvények, máshol pedig egy-egy templom, iskola vagy művelődési ház fogadja be azokat, akik idén is emlékeznének a magyar kultúra nagyjaira, esetleg tisztelegnének a mai neves személyiségek előtt.

Maga a kultúra latin jövevényszó, amelynek egyik jelentése a művelés, de szellemi képzést is takar. Wass Albert úgy vélte, „a kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont. A kulturált ember látni és érezni tudja a szépet és a jót”.  Kodály Zoltánezt vallotta róla: „Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.”

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen fejezhetnénk ki, hogy mit jelent ez a fogalom; ezt sugallja az a sok-sok idézet is, amelyet nemrég találtam az egyik gyűjtőoldalon a kultúrával kapcsolatban. Egyesek szókimondóan fogalmaznak, míg mások érzelmesebben közelítik meg a témát… egy biztos, nem lehet kikerülni.

De miért is ünnepelünk 1989 óta minden év január 22-én? Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A kolcsey.org honlap szerint „a cím egyben a vers műfaját is meghatározza: az ódához hasonlóan emelkedett, ünnepélyes, imádságos költemény, dicsőítő ének. Kölcsey a klasszicizmus korstílusából indult ki, amikor e versét írta, de már feltűnnek a műben kibontakozó új szellemi áramlat, a romantika jegyei: a nemzeti múlt felé fordulás, a nagy ellentétek kiélezése, a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása, a szenvedélyesség.”

Egyébként a magyar kultúrára nem csak január 22-én figyelhetünk… Az egyik budapesti cég például egy különleges utalványt kínál eladásra, amellyel kétszáz program közül választhat az, aki ajándékba kapja. A szerencsés kultúrakedvelő válogathat a színházi előadások között, koncerten vehet részt, esetleg egy kiállítást is megtekinthet. Nekem nagyon tetszik az ötlet, sőt azon is elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha valami hasonlóval lepném meg az ismerőseimet, esetleg én kapnék egy utalványt ajándékba… Most pedig muszáj röviden kitérjek a magyar kultúra napja helyesírására. Bár sokan ragaszkodnak a csupa nagy kezdőbetűs írásmódhoz, a szabályzat szerint kizárólag a kisbetűs változat az elfogadott. Ugyanúgy, mint a többi nevezetes nap, ünnep, időszak, történelmi esemény megnevezésénél…