Bár jó pár nap hátravan a magyar nyelv napjáig, már most érdemes ráhangolódni. Sőt, az lenne a legideálisabb, ha az év minden napján tennénk valamit az anyanyelvünkért. Például átolvasnánk a szövegeinket, mielőtt azokat több száz vagy ezer emberrel megosztanánk a világhálón. Ha pedig bizonytalanok vagyunk egy-egy szó helyesírásával kapcsolatban, fellapozhatjuk a szótárakat, esetleg megkérdezhetjük valamelyik ismerősünket, aki jártas a témában.

Közben eszembe jutott a február 14-i Valentin-nap, amelyet évről évre nagy felhajtás övez. Akkor mintha mindenki kedvesebb lenne a párjával, virággal, ajándékkal lepi meg őt, utána viszont megtörik a varázs… Kérdés csak az, hogy a szeretetet korlátozhatjuk-e egyetlen napra? És az anyanyelvünk megélését?

A választ Önökre bízom, azt viszont már most elárulom, hogy miért éppen november 13-án van a magyar nyelv napja. Először április 23-án ünnepelték az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára, ugyanis 2008-ban aznap nyitotta meg kapuit a Magyar Nyelv Múzeuma a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon. 2011-ben viszont november 13-át nyilvánította a magyar nyelv napjává az Országgyűlés, annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a dátumon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt.

Attól fogva minden egyes jogszabályt magyar nyelven alkottak, magyar lett az országgyűlés nyelve, a hivatalokban magyar nyelven zajlott az ügyintézés, ugyanakkor az iskolákban is átváltottak az új államnyelvre. Az Országgyűlés döntését sokan a reformkor legnagyobb sikereként emlegetik.

2015-től egyébként Romániában is hivatalosan ünnepelhetjük a magyar nyelv napját. Az önkormányzatok pénzt különíthetnek el a költségvetésükből a kulturális események lebonyolítására, a magyar tannyelvű iskolák pedig ünnepélyes keretek között szervezhetnek különféle programokat.

Az egyik legnagyobb rendezvényt az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezi idén a Kárpát-medencében, mégpedig november 13-án a Magyar Művészeti Akadémia Székházában, a Pesti Vigadó dísztermében. A gálaesten több díjat és emlékérmet is átadnak, ugyanakkor lesz néptánc és mesemondás is. Az esemény fővédnöke dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja, de dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke is megosztja a gondolatait a közönséggel.

Egyébként a különböző nyelvek napját rendszerint a nyelv hivatalossá válásához, az irodalmi nyelv születésével kapcsolatos eseményekhez kötik, de nemegyszer egy olyan személy születésének vagy halálának évfordulóján tartják, aki kulcsfontosságú szerepet játszott ezen a területen. Egy nyelv születését azonban nem köthetjük egyetlen naphoz, de nem is tagadhatjuk le a jeles személyiségek, dátumok szerepét a megmaradásában.

A franciák például március 20-án ünnepelnek, ugyanis 1970-ben ezen a napon alapították meg a Frankofónia Nemzetközi Szervezetet. Június 6-án, Puskin születésnapján van az orosz nyelv napja, a spanyolok pedig október 12-én ünnepeltek, ugyanis 1492-ben ekkor érte el Kolumbusz Kristóf Amerika partjait.

A magyar nyelv napjára visszakanyarodva idézném Jacob Grimm német nyelvészt és irodalomtudóst, aki szerint „a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet”. Becsüljük meg is!