Jelentős módosításokkal fogadta el a szenátus plénuma a kormány törvénytervezetét a szükségállapotot felváltó készenléti állapot idején érvényes intézkedésekről. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

A tervezet felsőház által módosított változata értelmében a kormány készenléti állapotot hirdethet az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre 30 napos időtartamra, amelyet a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal további 30 nappal meghosszabbíthat. Ha a készenléti állapot az ország egész területét érinti, a parlament jóváhagyására is szükség van. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a szükségállapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik. 

Az RMDSZ egyik módosító javaslata értelmében a járványügyi helyzettől függően differenciált intézkedések vezethetők be az egyes megyékben, településcsoportokban vagy településeken. A Nemzeti Liberális Párt honatyái a tervezet ellen szavaztak. Állításuk szerint a jogszabályt ‘lefejezték’, a szenátus által átírt formában a tervezet ‘rosszul megfogalmazott, alkotmányellenes, és nem biztosítja az állampolgárok hatékony védelmét a világjárvány ellen’. 

A módosított tervezet szerint kinyithatnak a teraszok a készenléti állapot ideje alatt, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Hasonlóképpen a gyógyfürdők és a wellness-központok is megnyithatnak, és előzetes foglalás alapján fogadhatják a vendégeket, akiknek be kell tartaniuk a fizikai távolságtartás szabályait és a higiéniai szabályokat. A felsőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt a cikkelyt, amely lehetővé tette volna a közintézmények számára, hogy amennyiben a helyzet megköveteli, hat hónapos időszakra versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt. A törvénytervezet azon cikkelyét, amely lehetővé teszi az Egészségügyi Minisztérium és az alárendeltségében működő intézmények számára, hogy versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt, a szenátus kiegészítette azzal a kitétellel, hogy a „kinevezés egészségügyi miniszteri rendelettel történik, és a készenléti állapot megszűntével hatályát veszti”.