A csíkszeredai ügyészség vádemelés nélkül lezárta az úzvölgyi katonatemető ügyében indított büntetőeljárást Mihai Tîrnoveanu ellen. Ezt maga a Nemzet Útja szervezet elnöke írta meg Facebook-bejegyzésében.

Tîrnoveanu megjegyezte: az úzvölgyi katonatemetőben 2023-ban végrehajtott keresztállítás miatt a Hargita Megyei Tanács elnöke, Csíkszentmárton önkormányzata és az Erdélyi Magyar Szövetség is feljelentést tett ellene. Ezek nyomán két büntetőeljárás is indult közösség elleni uszítás, gyűlöletre uszítás, rongálásra való felbujtás, birtokháborításra való felbujtás, sírgyalázás, valamint építési engedély nélkül végzett temetői munkálatok miatt. Később a két eljárást összevonták, most pedig vádemelés nélkül lezárták az ügyet – számolt be.

A Nemzet Útja szervezet elnöke szerint “az első gyanúpontok” kapcsán az ügyészek megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, a 150 fakereszt felállítása kapcsán pedig megjegyezték, hogy “bár fennáll a lehetősége, hogy ezeket engedély nélkül helyezték el, ez nem esik a büntetőjog hatálya alá, mert az úzvölgyi nemzetközi katonatemető nem minősül műemléknek” – idézi Tîrnoveanut az Agerpres hírügynökség.