Petre Romant, Gelu Voican Voiculescut és Virgil Măgureanut is beidézték mára a főügyészségre, hogy vádat emeljenek ellenük az 1990. júniusi bányászjárás ügyében. A 94 éves Ion Iliescu volt elnököt pénteken hallgatják meg a saját otthonában, ugyanis egészségi állapota nem engedi meg, hogy elmenjen az ügyészség székhelyére..

Összesen tizenhárom személyt, az említetteken kívül többek között Mugurel Florescut, Miron Cozmát, Adrian Sârbut és Cazimir Ionescut is emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják az ügyészek. Ezért életfogytiglani börtön vagy 15-től 25 évig terjedő szabadságvesztés jár.

A katonai ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok úgy döntöttek, hogy erőszakosan elfojtják a bukaresti Egyetem téri tüntetést, ahol a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának elfogadását követelték, és békésen fejezték ki az akkori politikai többséggel ellentétes véleményüket. A vádhatóság szerint Iliescu adta ki a parancsot a tér erőszakos kiürítésére. Az erőszakos fellépésben részt vettek a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a SRI erői, valamint több mint 10 ezer bányász és más munkás az ország több pontjáról.