Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a Gázai övezetben lévő Rafah város megtámadására – derül ki az izraeli kormányzati tisztviselők tegnapi nyilatkozatából.

A közlések szerint a következő két hétben összeül a hadikabinet, és várhatóan engedélyezi a palesztin civilek előreláthatóan egy hónapig tartó evakuálását Rafahból Hán-Júniszba, ahol Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül elhelyezésükre. Az izraeli hadsereg mozgósított és Gázába telepített két tartalékos dandárt, amelyek az övezet közepén kialakított folyosót és az Egyesült Államok humanitárius segélyek fogadására kialakított kikötőjét biztosítják.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban úgy nyilatkozott, Izrael csak akkor képes megnyerni a Hamász terrorszervezet elleni háborút, ha elfoglalják Rafahot, leverik a Hamász ottani négy zászlóalját, és kiszabadítják az ott őrzött izraeli túszokat.

Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette az izraeli vezetőket arra, hogy Rafah megtámadása az oda menekült civilek miatt tovább fokozhatja az eleve súlyos humanitárius válságot a palesztin lakosság körében.