A katonai ügyészség vád alá helyezte Ion Iliescu volt köztársasági elnököt az 1990. júniusi bányászjárás ügyében. Iliescut emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják, a rendszerváltáskor megalakult ideiglenes egységtanács és Románia volt elnökeként.

A Legfőbb Ügyészség nyomozóiból álló csapat péntek reggel elment Ion Iliescu rezidenciájára, hogy tájékoztassa a volt elnököt a vádemelésről. A helyszínen várakozó újságírókat megkerülve a hátsó bejáraton jutottak be az egykori elnök otthonába, ahol mindössze tíz percig tartózkodtak. A 94 éves Iliescu esetében előrehaladott korára való tekintettel speciális eljárást alkalmaztak, a többi vádlottal viszont csütörtökön az ügyészség székhelyén ismertették a vádakat.

Az ügyészek már másodszor indítanak nyomozást az aktában, miután korábban a bíróság megsemmisítette az összegyűjtött bizonyítékokat.

A vádlottak között van Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu-Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes, Virgil Măgureanu egykori hírszerzési igazgató, Miron Cozma bányászvezér, Vasile Dobrinoiu és Peter Petre volt tábornok, valamint Adrian Sârbu médiamágnás, Petre Roman egykori tanácsadója, aki a korábbi vádirat szerint egy robbanóanyaggal megtöltött kamion felrobbantásával akarta szétoszlatni az Egyetem téren tüntetőket.