A csütörtökön lejáró szükségállapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat: a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát jelző, egyéni felelősségre kitöltött nyilatkozatokkal engedélyezik.

Ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be, ismertetve a járvány kezelésében érintett miniszterekkel valamint a kormányfővel tartott egyeztetésen megfogalmazott intézkedéseket. Kötelezővé válik a védőmaszk viselése minden zárt térben: munkahelyen, közszállítási járműveken, üzletben. Szintén kötelező lesz a legalább másfél méteres távolságtartás, amelyet Iohannis azzal példázott, hogy a két ember közötti távolság nem lehet kisebb, mint az a távolság, amelyet mindkettejük kinyújtott karja jelent.

Május 15-e után lehetővé teszik az istentiszteleteket, de az első időszakban csak a szabad ég alatt, a híveknek védőmaszkot kell viselniük, és meg kell tartaniuk egymás között a másfél méteres távolságot.

A profi sportolók szigorú óvintézkedések közepette újrakezdhetik az edzéseket, de a mérkőzéseket még nem engedélyezik. Az amatőrök csak szabadtéri és egyéni sporttevékenységben vehetnek részt, a sportlétesítmények öltözőit nem használhatják.

Május 15-től kinyitnak a szépségszalonok, a fodrászatok, valamint azok a boltok, amelyeknek az utcáról nyílik a bejáratuk. A helyi önkormányzatoknak pedig azt javasolják, hogy engedélyezzék a parkokba való belépést.