A szenátus második nekifutásra elutasította a közigazgatási törvénykönyvet, amely számos korábban megszerzett kisebbségi jogot garantálna.

A szenátus azután szavazott másodszor is a kezdeményezésről, hogy Klaus Johannis államfő, Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség óvást nyújtott be a tavaly júliusban elfogadott törvény ellen, amit az alkotmánybíróság formális okok miatt elfogadott.

A taláros testület megállapította, hogy a törvény elfogadása előtt nem konzultáltak a Gazdasági és Társadalmi Egyeztető Tanáccsal (CES), illetve hogy a törvény elfogadásának folyamatában sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve azzal, hogy a képviselőház a szenmátusétól merőben jelentősen eltérő szövegváltozatot fogadott el.

A törvénykönyvről a képviselőház mondja ki az utolsó szót.

Ugyancsak tegnap késő délután vitatta meg a képviselőház a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak törvénybe foglalásáról. A román pártok szónokai a tervezet elutasítása mellett foglaltak állást, akárcsak korábban a parlamenti eljárásban illetékes szakbizottságok.

Amennyiben a román pártok a szerdai végszavazáson elutasítják a törvénytervezetet, akkor gyakorlatilag a modern Románia, a demokrácia alappillérét képező dokumentum ellen szavaznak – áll az RMDSZ állásfoglalásában.

A közlemény szerint az RMDSZ továbbra is szorgalmazza mind az európai, mind pedig az országos törvényhozásban, hogy a kisebbségeket megillető jogokat foglalják törvénybe, ezért indítványozta a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, és ezért küzd a romániai törvényhozásban is.