A Képviselőház tegnap ismét elfogadta azt a korábban alkotmányellenesnek nyilvánított nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek az öregségi járandóságok.

A tervezetet Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter terjesztette be. A tervezett nyugdíjemelések tekintetében a honatyák nem változtattak, így szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj. Lényeges emelés jövő év szeptember 1-jétől lesz, akkor a nyugdíjak több mint 60 százalékkal lesznek magasabbak a jelenleginél. A törvényt 197 honatya támogatta 70 tartózkodás mellett, egy ellenszavazat sem volt.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: a nyugdíjtörvény tartalmazza az RMDSZ módosító javaslatait, valamint számos pozitív rendelkezés szerepel benne, ezért a Szövetség képviselői megszavazták a tervezetet.

A fő ellenzéki pártok azzal vádolták a kormányt, hogy populista intézkedéseket hoz a jövő évi parlamenti választások előtt. A jogszabály csak akkor lép hatályba, ha Klaus Johannis elnök is aláírja. Az idei első negyedévben 1227 lej volt az átlagnyugdíj hazánkban.