Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az – ukrán álláspont szerint – Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Kijelentette: jelentős szerepe lenne egy ENSZ felhatalmazású békefenntartó missziónak abban, hogy helyreállítsák Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Sajnálattal szólt arról, hogy mindeddig nem teljesült a misszió Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó ukrán kérés.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben javasolta a kéksisakosok vezénylését a szakadár területek és az ukrán ellenőrzésű területek közti de facto határterületre, hogy szavatolják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelő missziójának biztonságát.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a kéksisakosok valódi mandátummal rendelkezzenek, szabad mozgással a Donyec-medence szakadár irányítású területeinek egészében, beleértve a hivatalos ukrán-orosz határterületet, hogy az EBESZ-megfigyelőkkel együtt ellenőrizhessék a fegyverzetszétválasztást, továbbá kutathassanak elrejtett nehézfegyverek után.