Megkezdődött ma Brüsszelben a NATO tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása. Az ülés középpontjában a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalások tagállami teljesítése, valamint a kollektív védelem és biztonság kérdése áll – jelentette be Jens Stoltenberg az észak-atlanti katonai szövetség főtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján.

A kétnapos tanácskozás a NATO-Grúzia Bizottság ülésével kezdődik, amelyen a miniszterek áttekintik a Grúziával nyáron aláírt nyilatkozatban foglalt kötelezettségvállalások teljesítését. A dokumentumban a felek elkötelezték magukat Grúzia atlanti integrációja mellett, a Fekete-tengeri jelenlét fokozásának fontosságát hangsúlyozták, valamint megerősített együttműködésről egyeztek meg.

A mai munkavacsorán a miniszterek a védelmi kiadásokra vonatkozó tehermegosztás témakörében elért tagállami eredményeket tekintik át.

A nukleáris fenyegetettség növekedése miatt összeül a NATO nukleáris tervezőcsoportja is, amely áttekinti, és szükség esetén frissíti a szövetség úgynevezett nukleáris struktúráját. Stoltenberg hangsúlyozta, erre azért van szükség, mert Oroszország nem tartja tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, köztük a nukleáris fegyverekre és a haderő-telepítésekre vonatkozó megállapodásokat.