Közzétette az állandó választói hatóság tegnap a szavazásra jogosult román állampolgárok számát, aminek alapján kiszámítható, milyen részvétel felett lesz érvényes a hét végi alkotmánymódosító népszavazás, illetve hány „igen” szavazat szükséges a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító referendum eredményességéhez.

A legfrissebb adatok értelmében a népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer „igen” szavazatra van szükség.

A választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha az azon feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol.

Az október 6-7-én megrendezendő referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő házasságán” alapul. A hatályos alkotmányban a „házastársak” fogalom szerepel.