A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat idei kiadásának felfüggesztésére szólította fel a kulturális intézményekben dolgozókat a Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezet. 

A múzeumokban és állami könyvtárakban dolgozókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek bejelentették, hogy nem vesznek részt a május 18-ra tervezett Múzeumok Éjszakája programsorozatban, helyette aznap  délután 17 órától a fővárosi Győzelem téren állnak sztrájkőrséget, addig japánsztrájkot tartanak. 

A Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezetek által képviselt tiltakozók azt nehezményezik, hogy a kormány nem tartotta be a kulturális intézményekben dolgozók méltányos bérezésére vonatkozó ígéreteit. Közleményükben tájékoztatnak, hogy a szakminisztérium és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon leszögeztek egy sor olyan intézkedést, amely a múzeumok és könyvtárak alkalmazottainak bérezését szabályozza, de az ezt tartalmazó sürgősségi rendeletet máig nem fogadták el. 

Az érdekvédelemi szervezet arra kérte a Romániai Múzeumok Országos Hálózata és a Múzeumigazgatók Egyesületét, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz, és függessze fel az Múzeumok Éjszakája idei kiadását.

Darvas Enikő/SRR