Kozma Mária írónő több kötetet szentelt a könyvnek, művelődéstörténeti, könyvtörténeti, olvasáslélektani, könyvszerkesztői megközelítésből taglalva a témát. Hogy csak pár beszédes könyvcímet említsek, ilyen az Írd le, hogy megmaradjon. Szemelgetés az írás és a könyv történetéből című kötet; vagy a Könyvbolondok. Könyvek kótyavetyén és a Tőzsér József könyves élete című kettős könyv. De a könyvhöz kötődik Az ember bolond természete című nagysikerű, több kiadást megért Kájoni-regénye; A Fehér-patak útja című interaktív regény műfaji megjelölésű kötete; és szintén a könyv képezi a cselekmény vezérfonalát A harmadik lélek szabad című nagyregényének is. Csak kapásból emeltem ki párat a szerző könyves alkotásai közül annak kapcsán, hogy csütörtökön nyílik a csíkszeredai könyvvásár.


Nagy a csinnadratta a könyves esemény körül, a szervezők azon vannak, hogy valóban sikeres legyen a vásár, elégedettek legyenek a szerzők, a kiadók, a könyvkereskedők és nem utolsó sorban az olvasók is. A vásár megjelölés a kereskedelmi jelleget tolja előtérbe, holott a könyvkiadás és a könyvkereskedelem sokkal több annál: tudást, kultúrát, lelket közvetít, titkokat oszt meg, beavatottá teszi az olvasót. Megjegyzem, mifelénk elég nehezen eresztett gyökeret a könyvvásárok szervezése, idén alig 9. kiadását éri meg a Csíkszeredai Könyvvásár. Voltak már korábban is kísérletek, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztői próbálkoztak pünkösdi könyvvásár szervezésével a megyeháza árkádjai alatt, de a dicséretes kezdeményezésnek nem sikerült meghonosodnia. Ezzel szemben a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár tavaly élte meg 29. kiadását, tehát az idei lesz a jubileumi 30. rendezvény. A kolozsvári ünnepi könyvhét – felelevenítve a Supka Géza által kezdeményezett Ünnepi könyvhét 95 éves hagyományát, azt, hogy a budapesti Vörösmarty téren szervezett nagyszabású könyves rendezvénnyel egyidőben több magyarországi és utódállamokbeli városban megtartják a könyvhetet – így Kolozsváron is immár 13. alkalommal szervezik meg az utóbbi években, mert a második világháború idején még csatlakozott a város az olvasást népszerűsítő országos rendezvényhez. Időközben megjelent a könyves porondon a Sepsi Book, de könyves eseményeket szerveznek Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is, no meg a Holnap városában, Nagyváradon. Megannyi alkalom az olvasóval való találkozásra. A szeredai eseményen az Erőss Zsolt Arénában 30 standon 50 kiadó mutatja be kínálatát, a vásár négy napja alatt 55 programpont közül lehet választani.

E könyves rendezvények jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy szembenézzünk a hazai könyvkiadás nyavalyáival is: holott a Gutenberg-galaxis – azaz a nyomtatott szó – halálával magyarázzák általában a könyvpiac visszaesését, a legnagyobb gondot a vásárlóerő hanyatlása jelenti, olyan körülmények között, hogy a papír ára és a nyomdaköltség exponenciálisan növekedett az utóbbi pár esztendőben, s ha a könyvet valós áron kellene eladni, egyre inkább megfizethetetlennek bizonyulna. Ráadásul könyvkiadásunk támogatásfüggővé vált, a kiadók zöme olyan munkákat ad ki, amelyekre támogatást kap a különböző – jórészt állami – finanszírozó szervezetektől. E támogatás többnyire csak a nyomdai költséget fedezi. De legalább a nyomda megkapja a pénzét. S meg a könyvkereskedő is, a könyv árának több mint harmada rendszerint a kereskedő zsebében köt ki. A kiadó is fenn kell tartsa magát valamiből, így a bevétel egy hányadát működésre és a kiadási költségek fedezésére fordítja. A kifizetések prioritási listáján a könyvtervezők, illusztrátorok következnek, s a szerzőnek a végén alig marad valami. Ha marad. Vagy megelégszik a dicsőséggel, hogy újabb könyv borítóján szerepel a neve, no meg azzal, hogy esetleg jó kritikát, kedvező olvasói visszajelzéseket kap.

Ez a torz rendszer sajnos nem a minőségi könyvkiadást pártolja.
Szerencsérre még vannak kiadók, amelyek valóban értékes kiadványokat jelentetnek meg, mert hisznek benne, hogy – a jegyzetem elején időzett könyvcímet parafrazálva – az érték akkor marad meg, ha leírják; s akkor jut el az olvasóhoz, ha jó érzékkel vásári ponyván is kínálják. Miként Kozma Mária számos könyvében is olvashattuk…