Magyar Kultúra Napja 2021

Mai műsorunkban a Magyar Kultúra Napja alkalmából készített összeállításunkat hallják. A bukaresti Magyar Kulturális Intézet online közvetített Bács Lajos-emlékkoncerttel ünnepelte a magyar kultúra napját, ebből az alkalomból idézte fel Bogdan Gheorghiu román kulturális miniszter Bács Lajos karmester és zeneszerző alakját és munkásságát, ugyanitt hangzott el Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövetének ünnepi üzenete is. Karácsonyi Zsolt költővel, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökével, a Helikon kulturális lap főszerkesztőjével az erdélyi magyar kultúráról, az elmúlt év miatt felgyorsuló tendenciákról, online jelenlétről, román és magyar kultúra kapcsolatáról, átjárásokról beszélgettünk.

(tovább…) Continue Reading

(R)Evolúció a Barcarozsnyói Történelmi Filmfesztiválon

Vasárnap, augusztus 7-én véget ért a Barcarozsnyói Történelmi Filmfesztivál. A román kulturális kínálat sokaságában egyedülálló, 2009-ben létrejött rendezvény idei, nyolcadik kiadása a (R)Evolúció alcímet kapta. A tíznapos rendezvény külön szekciót szánt a magyarországi 1956-os forradalom 60-ik évfordulója alkalmából a kommunista blokkból való első kitörés emlékének. Ezért a szervezők – a Mioritics Egyesület és a barcasági város polgármesteri hivatala – számos magyar vonatkozású eseményt hirdettek meg a fesztivál programjában. (tovább…)

Continue Reading

Provokál a magyar nagykövet a román miniszterelnök szerint

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről „rendszeres bírálatoknak” van kitéve. A szabadságáról hétfőn visszatért kormányfő a Romania hírtelevíziónak adott, élőben közvetített hétfő esti interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban. (tovább…)

Continue Reading