Vasárnap, augusztus 7-én véget ért a Barcarozsnyói Történelmi Filmfesztivál. A román kulturális kínálat sokaságában egyedülálló, 2009-ben létrejött rendezvény idei, nyolcadik kiadása a (R)Evolúció alcímet kapta. A tíznapos rendezvény külön szekciót szánt a magyarországi 1956-os forradalom 60-ik évfordulója alkalmából a kommunista blokkból való első kitörés emlékének. Ezért a szervezők – a Mioritics Egyesület és a barcasági város polgármesteri hivatala – számos magyar vonatkozású eseményt hirdettek meg a fesztivál programjában.

Az 56-os magyar forradalom fontosabb eseményeit foglalta össze Sergiu Celac, Románia első rendszerváltás utáni külügyminisztere, akinek előadásán részt vett Zákonyi Botond is. Magyarország romániai nagykövetével az előadás végén beszélgettünk.

A filmfesztivál másik meghívottja az Oberon Trió volt, amely a barcarozsnyói evangélikus templomban bemutatta a Greensleeves ? Árnyékok a londoni Towerben című előadását. A produkció  méltó emléket állított az angol dráma legnagyobb alakjának, William Shakespearenek. Idén van ugyanis a reneszánsz költőóriás és drámaíró halálának 400. évfordulója. Az előadás végén Filip Ignác sepsiszentgyörgyi fuvolaművészt is mikrofonhoz kértük.

Tartsanak velünk: