Bartis Attila fotói Bukarestben

Szeptember 17-én nyílt meg Bukarestben Bartis Attila A szigeteken címet viselő fénykép-kiállítása a román Szépművészeti Múzeum Rotonda termében. A tárlatot Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség főosztályvezetője és Petrányi Zsolt budapesti művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg. A kiállítás, amely október 17-ig látogatható Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a román Szépművészeti Múzeum és a csíkszeredai Új Kriterion Galéria együttműködésében jött létre.

(tovább…) Continue Reading

Egy asszimiláns feljegyzései & A vége

Ma délután 18 órától bemutatják Székely Ervin Egy asszimiláns feljegyzései című regényét a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság székhelyen. A kötet tavaly novemberben, a fővárosi Gaudeamus könyvvásáron jelent meg két nyelven: magyarul és románul. Akárcsak a szerző korábbi regénye – a Bársonyszék és aszfalt -, ez is a Curtea Veche könyvkiadónál látott napvilágot, és Klein Medeşan József fordította románra Cum am devenit român címmel. (tovább…)

Continue Reading

Bartis Attila Bukarestben

Bartis Attila íróval találkozhatnak ma este hét órakor Bukarestben a Verona Kávéházban, azaz Cărture?ti könyvesboltban. A rendezvény a Balassi Intézet által társszervezett Európai Irodalom Hónapja keretében történik, a ma esti találkozó házigazdája: Bogdan-Alexandru Stănescu, a  Biblioteca Polirom  nevű sorozat koordinátora. Bartis Attila  A vége című regényéből, melyet Marius Tabacu fordított le, és nemrégiben jelent meg az említett sorozatban a Polirom Kiadónál Filip Florian író olvas fel. A rendezvény meghívottja Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója is. A könyv  egyébként elektronikus változatban letölthető. (tovább…)

Continue Reading

Nagydíjas lett A nyugalom

Nagy sikerrel szerepelt a Tompa Miklós Társulat Bartis Attila A nyugalom című darabjával a Sepsiszentgyörgyön 2015. június 2-10. között lezajlott XXII. Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon, közölte a Marosvásárhelyi Színház Tompa Miklós Társulata. A Radu Afrim rendezésében színre vitt előadást a Claudiu Groza (a zsűri elnöke), Oana Stoica és Cristina Rusiecki kritikusok, Radu Dinulescu rendező, valamint Marius Deac irodalmi titkár alkotta zsűri több kategóriában díjazta. (tovább…)

Continue Reading