Szeptember 17-én nyílt meg Bukarestben Bartis Attila A szigeteken címet viselő fénykép-kiállítása a román Szépművészeti Múzeum Rotonda termében. A tárlatot Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség főosztályvezetője és Petrányi Zsolt budapesti művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg. A kiállítás, amely október 17-ig látogatható Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a román Szépművészeti Múzeum és a csíkszeredai Új Kriterion Galéria együttműködésében jött létre.

Az Új Kriterion Galériában múlt pénteken nyílt Bartis Attila azonos című kiállítása, a két kiállítás fotográfiái egy nagyobb tárlat anyagát képezik. Bartis Attilát az írás és a fényképezés végigkísérte egész életében. Amint azt Darvas Enikő kolléganőnknek is elmondta a bukaresti és csíkszeredai kiállítások anyaga 90 százalékban friss munka, és csak címében azonos a tavaly Budapesten kiállított tárlattal:

Ma, szeptember 18-án, délután 5 órától Petrányi Zsolt angol nyelvű tárlatvezetésével tekinthető meg a kiállítás. Későbbi időpontban Filip Florian író román nyelvű tárlatvezetésén beszél barátja, Bartis Attila fotográfiáiról. 

A Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumban látható válogatások Bartis utóbbi években készült munkáiból mutatnak meg néhányat. A tárlat anyagának jelentős része itt kerül először kiállításra, aminek egy erdélyi születésű alkotó esetén szimbolikus jelentése is van. A művek Jáva szigetéhez kötődnek ugyan, ahhoz a környezethez, ahol Budapest mellett Bartis az utóbbi években többnyire él és alkotott, de a legkevésbé sem dokumentarista fotográfiát látunk. A távoli szigetvilág számára nem egy egzotikus helyszín, amit hazatérve kuriozitásként megmutat, hanem az élet vegytiszta értékei megtapasztalásának a tere.” – írja többek között Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Darvas Enikő Bartis Attilával készített interjúját teljes terjedelmében a Bukaresti Rádió Mozaik című műsorban hallgathatják meg kedden, szeptember 24-én 15 óra 30 perctől.