Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kiadott figyelmeztetése szerint kedd estig országszerte vegyes csapadékra, havasesőre, hóra, jégképződésre és megerősödő szélre lehet számítani.

A figyelmeztetés ma délelőtt 10 órakor lépett életbe és kedden este 6 óráig van érvényben, ebben az időszakban a csapadék a nyugati térségből kiindulva fokozottan szétterjed az egész ország területén. Hétfőn havazni fog az Erdélyi-szigethegység vidékén és a Keleti-Kárpátok északi felében, a hétfőről keddre virradó éjszaka a havazás a teljes hegyvidékre és a Kárpát-medencére is kiterjed. A hegyekben elszigetelten 10-15 liter csapadék hullhat négyzetméterenként.

A déli és keleti régiókban a keddre virradó éjszaka elszigetelten jégkéreg képződhet. A szél időszakosan megerősödik a hegyekben, főként a magashegyi területeken fog nagy sebességgel, helyenként 60-80 kilométer/óra fújni, emiatt hóviharokra is számítani lehet. Az alacsonyabban fekvő vidékeken szintén szélre lehet számítani, erősebben a keddi nap folyamán fog fújni Erdély és Olténia déli és Munténia délnyugati részében. A széllökések sebessége elérheti az említett vidékeken a 45-60 kilométert óránként.

Darvas Enikő/SRR