Ha papírra vetettem volna a jókívánságot, mindenképpen külön kellett volna írnom az új év kifejezést, még akkor is, ha a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programja arra figyelmeztet, hogy jelentéstől függően a kiemelt szavakat egybe is lehet írni.

Az egybeírt újév kizárólag január első napjára mint ünnepnapra utal, az ezenanapon.hu internetes oldalon pedig egyebek között ez olvasható róla: „Úgy tartották, hogy amit újév napján cselekednek, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre.” Ugyanakkor van egy közismert hiedelem, miszerint újesztendő napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. És természetesen ezt senki sem szeretné.

Közben eszembe jutottak az elmúlt napokban olvasott jókívánságok, amelyekbe főként az internetes barangolásom alatt botlottam bele. Az egyik közülük a betűszószerű BÚÉK, amely a Boldog új esztendőt kívánok, kívánunk szabályos rövidítése. Korábban mindegyik betű után pontot és szóközt kellett tenni, és csak a B betűt írtuk nagybetűvel. A 2015 szeptemberében megjelent új szabályzat szerint már pontok és szóközök nélkül, csupa nagybetűvel írjuk a rövidítést.

Ugyanakkor az is feltűnt, hogy néhányan nagy kezdőbetűvel írták a karácsonyt, az -i képzőt pedig kötőjellel csatolták hozzá, ami helytelen, ugyanis a mögöttük levő érzelmi töltettől függetlenül kis kezdőbetűvel írjuk a nevezetes napok, ünnepek, történelmi események nevét.

A rovat mai részének vége felé közeledve fontos megemlíteni, hogy január 6-án lesz vízkereszt napja, amely a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe, utána megkezdődik a hamvazószerdáig tartó farsangi időszak. Hacsak nem a mondat elejére kerül, a korábban említett karácsony szavunkhoz hasonlóan a vízkereszt, a farsang és a hamvazószerda is kis kezdőbetűs.

Közben eszembe jutottak a farsangi bálok, amelyek valószínűleg idén is sokakat mozgósítanak majd, a szervezők pedig meghívókkal igyekeznek résztvevőket toborozni. Az elmúlt években több népszerűsítő szövegben találkoztam a farsangi bálat kifejezéssel, ami hibás; még a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programja is bőszen tiltakozik ellene, rögtön aláhúzza pirossal. A bál tárgyragos alakja kizárólag a bált, a bálat szót érdemes mellőzni. Búcsúzásként mit is kívánhatnék a 2024-es év elején? Tartsák be az új évi fogadalmaikat, mulassanak, és ne hagyják magukat eltántorítani a céljaiktól.