Érthetően erős társadalmi és sajtóvisszhangja van annak a balesetnek, amelyik augusztus 19-ére virradó éjszaka történt. Egy kábítószer hatása alatt álló 19 éves fiatalember Vama Veche és Május 2 települések között belehajtott az út szélén álló nyolc tagú társaságba és két embert halálra gázolt, hármat pedig megsebesített.

Az utóbbi években megduplázódott az ittas, illetve a kábítószerek hatása alatt vezetők száma, közölte a közszolgálati televízió a rendőrségi statisztikákra hivatkozva. Idén csak az év első felében 8000 ittas és 2000 kábítószeres gépkocsivezetőt füleltek le a közutakon.

Felvetődik a kérdés, hogy mi a teendő ebben a helyzetben?

A legkézenfekvőbb megoldás, ami egy honatyának ilyenkor az eszébe jut, az a törvény szigorítása. Ezt egyébként a parlament még a bevezetőben említett tragikus eset bekövetkezte előtt megtette. Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor, volt igazságügyi miniszter kezdeményezésére a törvényhozás elfogadta, az úgynevezett Anastasia-törvényt, amelyik kötelezővé teszi a börtönbüntetés kiszabását abban az esetben, ha valaki alkohol vagy kábítószer hatása alatt követ el halálos kimenetelű közlekedési balesetet. A történtek után Cazanciuc egy közösségi oldalon azt írta, hogy más megelőző intézkedésekre is szükség van, például arra, hogy hosszú időre eltiltják a vezetéstől azokat, akik halálos balesetet követnek el, függetlenül annak okától, vagy bevonják a jogosítványt azoktól, akik kábítószer hatása alatt vezetnek, függetlenül attól, hogy közúti balesetet követtek-e el vagy sem.

A közösségi oldalakon többen is amellett érvelnek, hogy az ittas/kábítószeres vezetők jogosítványát a rendőrségnek véglegesen be kellene vonnia. Jelenleg a vezetői engedélyt csak jogerős bírósági ítéletet követően lehet bevonni, ám az eljárás bonyolult és hosszadalmas. Ovidiu Bojan, nyugalmazott bíró szerint „Elvileg egy okmányt a kiállító szerv is visszavonhat vagy érvényteleníthet bizonyos feltételek mellett. Így az a rendőri szerv, amely a fizikai képességek és a gépjárművek vezetésével kapcsolatos elméleti ismeretek tesztelését követően adja ki a vezetői engedélyt, a pszichoaktív anyagok fogyasztásának vagy bizonyos határérték feletti alkoholfogyasztás megállapítása esetén közvetlenül elrendelheti a vezetői engedély visszavonását. Míg az alkohol esetében szükség van egy alkoholhatárérték megállapítására, amelytől kezdve az intézkedés alkalmazható, mert egy kis mennyiségű alkohol vagy az előző napi fogyasztás maradványa nem jelent komoly veszélyt (…), addig a pszichoaktív anyagok esetében nincs szükség határértékek megállapítására. A pszichoaktív anyagok, kábítószerek széles skálája és az a tény, hogy már kis mennyiség is jelentős viselkedési zavarokat okozhat, bizonyos anyagok kimutatása esetén az engedély visszavonását indokolhatja.

Mind az alkohol, mind a pszichoaktív anyagok esetében a megállapítások objektívek, gépi úton kerülnek meghatározásra, így nincs komoly veszélye a rendőr személyes megítélése alapján hozott szubjektív intézkedéseknek.

Azok a járművezetők, akik a jegyzőkönyv elkészítésekor a megállapításokat megalapozatlannak tartják, további vizsgálatokat kérhetnek, például biológiai minták vételét egy kórházban.

Az intézkedés jogszerűségét a bíróság is ellenőrizheti a rendőrségi jelentés megtámadását követően, mint minden szabálysértési feljelentés esetében.”.

Igen ám, csakhogy a tengerparti baleset épp arra példa, hogy bár a törvény szigorítása megtörtént és az új jogszabály már egy hónapja érvényben van, ez nem riasztotta el a 19 éves fiatalembert attól, hogy bedrogozva száguldozzon a tengerparton. Kriminológusok egyöntetű véleménye az, hogy nem a nagyobb büntetési tételeknek (ideértve a gépjárművezetői engedély végleges bevonási eljárásának a leegyszerűsítését is), hanem a felelősségre vonás elkerülhetetlenségének van visszatartó ereje. Ez pedig csakis a fokozottabb rendőrségi ellenőrzésekkel érhető el. A Belügyminisztérium költségvetése évről-évre nő: az elmúlt öt évben mintegy 33 százalékkal emelkedett (15.659.773 lejről 23.161.798 lejre). Ebből a pénzből bizonyára futná úgy a műszaki felszereltség javítására, mint a közúti ellenőrzések számának növelésére. Tudomásul kell ugyanis vennünk, hogy mindaddig, amíg a közlekedési morál nem változik meg érdemben, addig csak a nagyobb rendőrségi jelenlét teheti biztonságosabbá a közúti közlekedést.