2013 óta minden évben augusztus 31-én ünneplik a román nyelv napját Romániában. A törvény értelmében e napot a román hatóságok és a külföldi diplomáciai képviseletek is megünnepelhetik, különböző kulturális, oktatási programokat és rendezvényeket szervezhetnek.

A román nyelv az újlatin nyelvek keleti csoportját alkotja. Az irodalmi nyelv alapja az úgynevezett dákoromán nyelvjáráscsoport. Emellett három további fő nyelvjáráscsoport létezik: az aromán, isztroromán és meglenoromán. Az újlatin nyelvek között a román az ötödik leggyakrabban beszélt nyelv a spanyol, a portugál, a francia és az olasz után.

Világszerte mintegy 28 millió ember beszél románul, és körülbelül 24 milliónak ez az anyanyelve. Románián kívül más országokban is beszélnek románul, köztük a Moldovai Köztársaságban és a szerbiai Vajdaságban, ahol a román hivatalos nyelv, vagy Ukrajna Csernyivci régiójában és Budzsákban (Bugeac), ahol a román hivatalos helyi nyelv. Ugyanakkor Európa számos más országában – így Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is – élnek nagyobb román közösségek. Izraelben 1995-ben a lakosság 5 százaléka beszélt románul

A három fő nyelvjáráscsoport közül az aromán vagy macedón nyelvet az Észak-Macedón Köztársaság több területén, Albániában, Görögországban, Bulgáriában, Szerbiában és Romániában beszélik. A meglenoromán nyelvet viszonylag kis területen beszélik a Balkán-félsziget déli részén, a Meglen régióban. Az isztroromán nyelvet a horvátországi Isztriai-félsziget északkeleti részén néhány faluban beszélik.