Erős havazás és szél nehezíti a közúti és vasúti forgalmat Székelyföldön, de az ország más részein is, az erős havazás miatt több település maradt áramszolgáltatás nélkül.

A déli órákban indult újra a vasúti közlekedés a Málnásfürdő–Tusnádfürdő–Tusnád szakaszon, ahol a sínekre dőlt fák miatt állt le a forgalom ma délelőtt – jelentette be Oana Brânzan, a Román Vasúttársaság (CFR) szóvivője. A CFR közleménye szerint ugyanakkor a Hunyad megyei Banica és Merisor között is fák dőltek a sínekre, ott a szerda reggeli órákban dízelmozdonyok vontatták a vonatokat, amíg a villamos vezetéket sikerült helyreállítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM)  havazásra és hóviharokra figyelmeztet. Ma reggel 10 és este 23 óra között narancssárga riasztás érvényes a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar vidékén az erős szél, havazás és hóviharok miatt, az 1500 méternél magasabban fekvő vidékeken a szél meghaladhatja a 90–110 kilométert óránként, így erős hóviharok keletkeznek, a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szerda reggel 10 óra és csütörtök reggel 6 óra között sárga figyelmeztetés alatt áll a hegyvidék, illetve Moldva legnagyobb része és Erdély bizonyos részei. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15–25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30 litert is. A hegyekben, Erdélyben és Moldva nyugati és északi részén is inkább hó formájában lehet csapadékra számítani. A helyenként megerősödő szél eléri az 55–65 kilométeres sebességet óránként, a hegyvidéken, 1500 méter fölött akár 70–90 kilométeres óránkénti sebességgel is nyargalhat, felkavarva a havat.

A meteorológusok egy másik sárga, rossz időre vonatkozó figyelmeztetést is kiadtak, amely csütörtök reggel 6 és szombat délelőtt 10 óra között lesz érvényben a hegyvidéken, ahol sűrű havazásra kell számítani. Az ANM ugyanakkor kiadott egy vegyes csapadékra vonatkozó figyelmeztetést is, amely az egész országot érinti, és csütörtökön 6 órától szombaton 10 óráig lesz érvényben.