Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség tagjai ezen a héten is folytatják tiltakozó és figyelemkeltő akcióikat. Ma délelőtt, illetve holnap a parlament előtt tüntetnek, ahol a 2021-es állami költségvetés törvénytervezetét vitatja meg a parlament plénuma.

A tüntetők célja meggyőzni a törvényhozókat, hogy fogadják el a törvénytervezethez azokat a módosító javaslatokat, amelyek tartalmazzák a szakszervezeti szövetség követeléseit: az egészségügynek szánt keretösszegek növelését és az alkalmazottak bérjogainak biztosításához szükséges pénzalapok kiutalását, derül ki az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményből. A szakszervezet ugyanakkor biztonságos munkakörülményeket követel a koronavírus-járvány kontextusában az egészségügyi személyzet számára, beleértve a megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelés biztosítását, egy széleskörű tájékoztató kampány megszervezését a koronavírus elleni oltásról az alkalmazottak körében, a védőfelszerelésben töltött munkaidő csökkentését. Követelik továbbá az ágazatban dolgozók bérpótlékainak a megtartását és kifizetését; a világjárvány miatt bevezetett veszélyességi pótlék fizetését a járvány teljes idejére, minden egészségügyben dolgozó számára; az ágazati kollektív munkaszerződés mellékleteibe foglaltak megtárgyalását.

Ugyanakkor a munkaügyi minisztérium székháza előtt tüntetett ma a Publisind szakszervezeti szövetség is. A Publisind tagjainak tiltakozását Florin Cîţu miniszterelnök pénteki nyilatkozata váltotta ki, miszerint egyedül a szakszervezeti vezetők tekintetében nem történt változás az utóbbi harminc évben. Cîţu ezt az elmúlt időszak szakszervezeti megmozdulásai kapcsán mondta, és feltette a kérdést, helyesnek gondolják-e azt, hogy a szakszervezeti vezetők 30 ugyanazok, a tagdíjat automatikusan leveszik a tagság számlájáról.