Egy úgynevezett „vakcinaútlevél” bevezetése, amellyel szabadon közlekedhetnének az országok között azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást még nem időszerű – véli több EU-s politikus. Az európai döntéshozókat megosztja Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök múlt heti javaslata, amely szerint az Európai Uniónak el kellene fogadnia egy egységes oltási igazolást, az ugyanis hozzá tudna járulni a koronavírus-világjárvány által egyik leginkább sújtott idegenforgalom újraindulásához.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke támogatja az ötletet, ám azt mondja, egyelőre nem időszerű. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is úgy véli, „egy adott ponton” be lehet majd vezetni egy „vakcinaútlevelet”, de semmiképp sem most. Michel szerint létezik elvi megállapodás egy hasonló dokumentumról, viszont előtte sokkal nagyobb tömegeknek kell megkapniuk a koronavírus elleni oltást. Ha túl korán vezetnék be, akkor „óriási frusztrációt okozna Európában és másutt”. Rámutatott: a témában uniós szintű döntés várható. Franciaország egyelőre „tartózkodó” a témában, Clément Beaune  európai ügyekért felelős párizsi miniszter úgy nyilatkozott, egy hasonló kezdeményezésnek nincs mit keresnie az Európai Tanács következő ülésének a napirendjén, míg általánossá  nem válik a vakcinához való hozzáférés. A múlt héten Klaus Iohannis román államfő is a „vakcinaútlevél” intézménye ellen foglalt állást, az államfő szerint szükség lehet egy ilyen igazolványra, de az kizárólag orvosi célokat szolgálhat majd.

A Travel Weekly hírportál szerint a nagyobb légitársaságok digitális rendszeren dolgoznak, terveik szerint márciustól megkezdik a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását.